Gospićki Crveni križ

Sve više mladih daruje krv; ove godine u Lici prikupljeno 1138 doza krvi

Marin Smolčić

Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ

Mi u samome Gospiću imamo oko 250 darivatelja krvi. Ono što me posebno veseli jest činjenica da se u ove akcije u zadnje vrijeme  uključuje sve veći broj mlađih ljudi, rekao je Brkljačić 


 


Gradsko društvo Crvenog križa Gospić  organiziralo je danas zadnju ovogodišnju akciju dragovoljnog darivanja krvi u ovom dijelu Like. Ispred Kulturno-informativnog centra Gospić od jutros se povremeno stvaraju redovi darivatelja „tečnosti koja spašava živote“. Kao i za vrijeme svake ovakve  akcije, u Gospiću krv prikupljaju timovi Odjela za transfuziju krvi Rijeka.
Zbog epidemioloških razloga svi darivatelji krvi morali su  i danas nositi zaštitne maske i pokazati testove vezane uz COVID-19. Nemali broj potencijalnih darivatelja krvi zaboravili su sa sobom ponijeti potvrde o cijepljenju ili testiranju pa krv  mogu dati i sutra.


Direktor Gradskog društva Crvenog križa Gospić je dugogodišnji humanitarac Vlado Brkljačić-Brlja. Tek što je jutros započela četvrta po redu ovogodišnja akcija darivanja krvi, sve su brojniji mlađi darivatelji, uglavnom starosne dobi od 20 do 25 godina. Brkljačić je na ovaj podatak posebno ponosan.


-Mi u samome Gospiću imamo oko 250 darivatelja krvi. Ono što me posebno veseli jest činjenica da se u ove akcije u zadnje vrijeme  uključuje sve veći broj mlađih ljudi. Naravno da to ne znači da nemamo dovoljno veterana, darivatelja krvi na koje već godinama  možemo računati tijekom svake akcije. U Lici je ove godine do sada prikupljeno 1138 doza krvi, dakle ne računajući ovu akciju, kao niti područje Donjeg Lapca koje samo organizira prikupljanje krvi i distribuciju. Gradovi Novalja i Senj također redovno organiziraju ovakve akcije na svojem području. Vjerujem da ćemo tijekom ova dva dana u Gospiću prikupiti prosječnih 160-180 doza krvi, napominje Vlado Brkljačić.


Gradsko društvo Crvenog križa Gospić, starije darivatelje krvi i Odjel za transfuziju krv iz Rijeke veže dugogodišnja uspješna suradnja koja nije jenjavala niti u ratnim danima. Tada su riječke ekipe stizale u  svoje humane misije u Gospić, Otočac Senj i Novalju. U Lici se darivanje krvi tada počesto događalo   pod kišom topničkih projektila.