Posjet Gospiću

Ministar Malenica i državni tajnik Rukavina u obilasku pravosudnih tijela

Marin Smolčić

Foto: N. Mraović

Foto: N. Mraović

Unatrag nekoliko godina naše Ministarstvo je u Gospiću uložilo oko 1,7 milijuna kuna kako bi se izvršilo opremanje  i stvorili kvalitetniji uvjeti za rad suda, rekao je Malenica 


GOSPIĆ  U redovnom obilasku pravosudnih tijela  ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i državni tajnik Sanjin Rukavina obišli su danas središte županije. Pred zgradom suda dočekala ih je predsjednica Općinskog suda Gospić Dubravka Rukavina, a netom prije ulaska u sud dali su izjave novinarima.


-Danas smo iz nekoliko razloga u Gospiću, rekao je ministar Malenica. Prije mjesec dana predstavili smo akcijski plan za poboljšanje učinkovitosti rada sudova. To je važno jer njegovom primjenom možemo znatno ubrzati rješavanje brojnih predmeta pa tako i u Općinskom sudu u Gospiću. Unatrag nekoliko godina naše Ministarstvo je u Gospiću uložilo oko 1,7 milijuna kuna kako bi se izvršilo opremanje  i stvorili kvalitetniji uvjeti za rad suda.
Istaknuo bih projekt pismohrane podataka za koji je  Ministarstvo uložilo 25 milijuna kuna, što se financira sredstvima Svjetske banke. Danas ćemo obići i Okružni zatvor u Gospiću, razgovarati  s upraviteljem i definirati eventualne probleme, uvjete rada i dogovoriti nova ulaganja u taj sustav, istaknuo  je novinarima ministar Ivan Malenica.


Državni tajnik pravoosuđa i uprave Sanjin Rukavina od ranije poznaje problematiku lokalnih sudova, budući potječe sa senjskog područja.


-Što se tiče ove županije, postoji Općinski sud u Gospiću sa pripadajućim pravnim službama. Područje grada Senja spada pod ingerenciju Općinskog suda u Crikvenici i ima ispostavu u Senju. Na taj način kroz upravu i pravosudni sustav, kao i  kroz posebnu upravu, ovo  Ministarvo vodi brigu i provodi nadzore kroz pravosudne inspekcije u svim sudovima,  državnim odvjetništvima i javnim bilježnicima, ali i kroz materijalno financijski dio. Na ovaj se način redovno provode nadzori kroz Zakon o sudovima, rekao nam je državni tajnik Sanjin Rukavina.