Konstituirajuća sjednica 

Marijan Kustić novi – stari predsjednik Skupštine LSŽ-a

Marin Smolčić

Zbog nespojivih funkcija zamjenika župana Milana Uzelca (SDSS) će u Skupštini mijenjati Milan Knežević, gradonačelnika Gospića Karla Starčevića (HSP) Berislav Kostelac, a župana Ernesta Petryja (HDZ) Ivanka KrmpotićGOSPIĆ – U dvorani Pučkog otvorenog učilišta »Dr. Ante Starčević« u Gospiću je održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Na početku su pročitana imena političkih stranaka i kandidata koji voljom birača čine novi kvorum od 27 članova Skupštine. Koalicija HDZ-HSS-HBS-HSU osvojila je deset mandata, stranka LiPO ima devet, HSP pet, dok Domovinski pokret, SDP i SDSS imaju po jedan mandat.


Naknadni izbori


Uime mandatno-imunitetne komisije predsjedanje Skupštinom do izbora predsjednika vodio je Marijan Kustić (HDZ). Nakon što su izneseni detaljni rezultati proteklih lokalnih izbora za župana i Skupštinu rečeno je da će zbog nespojivih funkcija zamjenika župana Milana Uzelca (SDSS) u Skupštini mijenjati Milan Knežević, gradonačelnika Gospića Karla Starčevića (HSP) Berislav Kostelac, a župana ličko-senjskog Ernesta Petryja (HDZ) Ivanka Krmpotić. Prema slovu zakona nedovoljno je zastupljena srpska nacionalna manjina, pa će naknadno biti održani izbori kako bi Županijska skupština na koncu imala 29 članova.
Prve političke iskre počele su frcati kada je bivši župan i član Skupštine Darko Milinović (LiPO) zatražio javno očitovanje o mogućem tajnom koaliranju članova HSP-a s koalicijom HDZ-a.
– Većinu u ovoj Skupštini čini 14 članova. Mi iz stranke LiPO ćemo svakako biti konstruktivna oporba. Želim biti vrlo konkretan: Ubraja li se HSP u većinu ili u opoziciju? Zato javno pitam podupirete li vi većinu ili ne? Ako pripadate većini, mi ćemo podržati sve prijedloge o kojima se bude glasovalo. Ako se ne izjasnite, mi napuštamo ovu Skupštinu jer nećemo dozvoliti da se politički bodovi skupljaju »ispod stola«, naglasio je Milinović aludirajući na neke predizborne spekulacije o navodnoj kupoprodaji glasova i naklonosti.


LiPO napustio sjednicu


Na ovo je odmah reagirao predsjednik ŽO-a HDZ-a Marijan Kustić.
– Nećemo dozvoliti nikakve igrokaze kakvih smo se nagledali u protekle četiri godine mandata u režiji Darka Milinovića. Nitko neće određivati tko će za koga glasovati. To s vaše strane nije korektno, usprotivio se Kustić. Rasprava se potom nakratko razvila mimo mikrofona, nakon čega su članovi stranke LiPO napustili sjednicu.
Za novog predsjednika Skupštine bilo je predloženo samo jedno ime pa su preostali nazočni članovi za novog (starog) predsjednika ovoga tijela izabrali Marijana Kustića, dok će njegov zamjenik biti Zlatko Fumić iz redova HSS-a. Pri tome je SDSS bio suzdržan. U proširenom dijelu Dnevnoga reda našlo se izvješće Županijske vatrogasne zajednice koje je elaborirao vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.