Održana radionica

Ličani se spremaju za uvođenje eura: Novoj valuti se svi raduju, ali…

Marin SmolčićGOSPIĆ Ličko-senjska županija organizirala je radionicu za predstavnike jedinica lokalne samouprave, ustanove i proračunske korisnike kako bi se upoznali sa uvođenjem eura kao skore službene valute u Hrvatskoj. U odlično popunjenoj dvorani Kulturno-informaticnog centra Gospić nazočne su danas najprije pozdravili gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i župan ličko-senjski Ernest Petry.


Gradonačelnik Starčević odaslao je nazočnima znakovite poruke.


-Nas nema u Lici, a to govorim kao povratnik već više od 20 godina i činjenica je da smo mi ovdje  gotovo jedina „zelena pustinja u Europi“. Da bismo to revitalizirali moramo poslati poruku ministarstvima jer bez strateške proizvodnje nema niti povratka, a mi danas sa 35 tisuća stanovnika ne možemo kontrolirati, a kamo li upravljati ovim prostorom. Bez decentralizacije financija mi na lokalnoj razini ne možemo financirati niti jedan jedini projekt. 
U inozemstvu sam živio 26 godina i svakako se zalažem za uvođenje eura, ali uz žal o nestanku naše kune sa kojom smo dobro živjeli. Želim vam uspješnu radionicu, poručio je Karlo Starčević. 


Župan Ernest Petry izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska od 1. siječnja 2023. i monetarno postati punopravna članica Euro zone..


-Pred Hrvatskom je pun proces ulaska u monetarnu uniju. Budući se približava termin uvođenja eura pred svima nama je period prilagodbe, pri čemu se nameću konkretna pitanja svih nas. Postoje mnoga otvorena pitanja u ovom periodu i zato smo u suradnji Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja  organizirali današnju konferenciju na kojoj ćemo od struke i iz „prve ruke“ dobiti odgovore na mnoga pitanja i biti spremni za novu valutu.


S nama su danas Danijela Svetić, glavna državna rizničarka,  Ana Zorić, ravnateljicu Uprave za gospodarstvo i financijski sustav, Hana Zoričić, načelnica Sektora za analizu i potrošnju, kao i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 


Kako je rekao gradonačelnik Starčević, unatrag nešto više od godine dana mojega mandata najviše se radilo na revitalizaciji  gospodarstva. Zatečeno je mnoštvo financijskih dubioza, nejasnoća i dugovanja pa sam od Ministarstva financija bio prisiljen zatražiti kratkoročna zaduženja kako bi se neke naše ustanove financijski oporavile. Samim dolaskom ovo stručnog tima u Gospić još jednom se dokazalo da u ovim Ministarstvima uvijek možemo imati snažan suport i odličnu suradnju. Zajedno s jedinicama lokalne samouprave pokrenuli smo stotinjak projekata. Mnogi od tih projekata su trenutno u različitim faza realizacije. U prostoriji u kojoj se sada nalazimo uskoro će biti smješten projekt za nadarene učenike i taj će proje EU-fondove. Na skoroj priredbi „Jesen u Lici“ predstavit ćemo novi Centar za brdsko-planinsko stočarstvo i poljoprivredu jer smo Ličko-senjsku županiju na taj način pozicionirali pod šest modula razvoja i tako ćemo se naći među 15 županija koje će biti uključene u taj oblik razvoja, rekao je župan Petry.


Dodao je kako je vrlo zadovoljan sa suradnjom vezanom uz Ustanove  i poduzeća kojima je Županija osnivač. Do uvođenja eura župan Petry vjeruje u mogućnost podizanja plaća zaposlenicima iz svih korisničkih ustanova i poduzeća koje se oslanjaju  na županijski proračun.


U stručnom dijelu konferencije stručni tim elaborirao je mnoge segmente vezane uz zamjenu kune u euro, promjene u financijskom poslovanju te pravila zaokruživanja i preračunavanja u novoj valuti.