POLJOPRIVREDNICI

Ličani ove jeseni očekuju vrhunski urod krumpira

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Najveći proizvođač krumpira u Lici je tvrtka Agro-Velebit iz Lovinca, čiji je direktor Nikola Vidaković zadovoljan količinama oborina koje su pale u srpnju, ali je ujedno i oprezni optimistGOSPIĆ – U samo nekoliko dana Liku je koncem srpnja »zalilo« od 40 do 70 litara kiše po metru četvornom. Tako se, na sreću, nisu obistinile pogrešne dugoročne prognoze nekih zvučnih imena hrvatske meteorologije po kojima se od lipnja do jeseni očekivala suša epskih razmjera i totalni kolaps truda mnogih poljoprivrednika.


Najveći proizvođač krumpira u Lici je tvrtka Agro-Velebit iz Lovinca, čiji je direktor Nikola Vidaković zadovoljan količinama oborina, ali je ujedno i oprezni optimist.


– Krajem srpnja doista je posvuda u Lici palo dovoljno kiše. Bilo je nešto oborina i u prvoj polovici srpnja, ali ove zadnje kiše će zasigurno osigurati dobar prinos krumpira, tog najpopularnijeg ličkog poljoprivrednog proizvoda. Budući da nismo mogli znati hoće li kiša pasti i kada, mi smo više od 70 posto naših njiva navodnjavali. Ove smo godine posadili 43 hektara merkantilnog i sjemenskog krumpira pa očekujemo prinos veći od 1.000 tona.
Plasman vrhunskog ličkog krumpira nama nikada nije bio problem. Jedini problem vezan je uz neke distributere koji krumpir rado uzimaju, ali se ponekad odulji termin napalte. Ja sam optimist, ali po tom pitanju ipak pušem na hladno – pripovijeda nam Nikola Vidaković iz tvrtke Agro-Velebit.


Upravo su Vidaković i njegova tvrtka najzaslužniji što se lički krumpir uresio zaštitnom EU markicom za kvalitetu krumpira s geografskim podrijetlom. Sorta lički krumpir ne postoji, postoji samo vrhunski krumpir iz Like, poznat po najvećem postotku suhe tvari koja mu daje osebujan okus i trajnost u skladištenju.