NP Sjeverni Velebit

“Kuća Velebita” neće raditi na Uskrs

Marin SmolčićKRASNO Bliže nam se dani Uskrsa pa mnoge ustanove kreiraju radne aktivnosti prema vjerskim, vremenskim i korona situacijama.


Takva je situacija i s NP Sjeverni Velebit. Detalje nam je pojasnila ravnateljica Irena Glavičić Sertić.


-„Kuća Velebita“ u Krasnu neće raditi nedjeljom, odnosno na blagdan Uskrsa. Posjetitelji će je moći obilaziti na uskrsni ponedjeljak. Ovih dana su nam učestali upiti planinara i izletnika iz cijele Hrvatske vezano uz posjetu Zavižanu  i Velebitu.
S obzirom na vremenske prilike, prohodnost cesta i planinarskih staza zauzeli smo stav da zbog ukupnih okolnosti park i dalje bude zatvoren za posjetitelje. Ondje još uvijek ima preko jednog metra snijega, ceste i staze su pod snijegom i ledom, hladno je i ukupno gledano vrlo je nesigurno za kretanje, definirala nam je ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić koja je ove riječi potkrijepila činjenicom da je HGSS na tome području u ovoj godini već  spasio nekoliko ljudskih života jer su se neki upustili u opasne i nepotrebne avanture.


Novi međunarodni trendovi


NP Sjeverni Velebit se ovih dana prikuljučio inicijativi povodom osnivanja Međunarodnog dana georaznolikosti. Inicijativu su već podržala brojna znanstvena udruženja i oko 80 organizacija iz 40.ak država svijeta. NP Sjeverni Velebit prava je geomorfološka riznica stijena, fosila, minerala i svih vrsta reljefnih oblika koji na svoj način svjediče o tijekovima geološke prošlosti Zemlje. Takva bogata georaznolikost kreirala je i definirala sve ljdske aktivnosti, stvorila osebujnu i bogatu kulturnu-etno tradiciju. Upravo su te posebnosti danas presudne za razvoj turizma ovog nacionalnog parka.