Senjski karneval

Kaže se da nisi Senjanin ako nisi izašao u “Metli i škavaceri”. Najstariji satirični list u Hrvatskoj izlazi već stoljeće i pol

Dorotea Prpić

Najstariji humoristično-satirični list u Hrvatskoj prvi put je tiskan 1875. godine, a nakon niza izdavača, od 1993. godine u kontinuitetu ga izdaje Pučko otvoreno učilište Milutina Cihlara Nehajeva. Uredništvo poziva građane Senja na suradnjuSENJ – Senjsko maškarano ludovanje koje je nakon dvije godine koronapauze doslovno eksplodiralo, što samo potvrđuje senjski maškarani duh, ali i 363 godine dugu maškaranu tradiciju, i ove će godine biti začinjeno »Metlom i škavacerom«, službenim glasilom aktualne maškarane vlasti. Ujedno, to je i najstariji humoristično-satirični list u Hrvatskoj, a nakon niza izdavača, od 1993. godine u kontinuitetu ga izdaje Pučko otvoreno učilište Milutina Cihlara Nehajeva Senj.


Iako se radi o humorističnom listu, ozbiljan je posao pred uredništvom koje čine meštar Mesopusta Danijel Tomljanović Feralić, Siniša Aldo Gradišer, Ante Španić, Neven Matijević, Božidar Boba Vukelić i Ivan Prpić Špika. Oni kažu da su »pronto«, rade u prostoru senjskog Doma kulture i uređuju list koji izlazi samo jednom godišnje, ali kako kažu – jedan, ali vrijedan broj.


– Naše uredništvo lipo i nefaljeno vas pozivlje da i vog leta čagod napišete i narišete i kalumate u kasunić ki je na Potoku kod butige Tisak – poziva uredništvo građane, u ovom slučaju novinare s terena. Nema tu komunikacije mailom, facebookom i sličnim novotarijama, nego se »štof« za »Metlu« ubacuje u običan limeni, dobro zaključani sandučić, postavljen u glavnoj senjskoj ulici Potok, u koji građani tijekom mesopusta ubacuju svoja pisana zapažanja, šale i razne dogodovštine iz života grada i njegovih stanovnika, a osim građana, za »Metlu i škavaceru« pišu i sami članovi uredništva.


Humoristična baština
Poznato je da je teško biti duhovit, da je najteže ljude od srca nasmijati, a ako to »Metla i škavacera« uspijeva već gotovo stoljeće i pol, onda je to za svako divljenje. Forma »Metle i škavacere« je prpošna, ali upravo je forma satire i komedije poprilično zahtjevna.


– Unatoč tome uveseljavamo i nasmijavamo našu čitalačku publiku i malo koja sredina se može podičiti tako bogatom humorističnom baštinom – kaže ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva i glavni urednik »Metle i škavacere« Ivan Prpić Špika.


»Metla i škavacera« je najstariji humoristično-satirični list u Hrvatskoj. Prvi put je tiskan davne 1875. godine, a razlog zašto se prvi primorski humoristični list pojavio upravo u Senju, počiva u ondašnjoj povoljnoj društvenoj i gospodarskoj klimi u gradu i u postojanju mjesne tiskare, osnovane još daleke 1494. godine. Doda li se svemu i karakter Senjana koji su bučni, vedri i duhoviti, dugi staž tiskanja »Metle i škavacere« bio je neupitan.


Ogledalo grada


Senjani mogu biti ponosni i na tradiciju mesopusta i svoju dugu tradiciju maškaranja, o čemu je pisao i austrijski časnik I.W. Valvasor za vrijeme službovanja u Senju davne 1628. godine, i tada naveo da »u Senju na mesopusni utorak se krabulje, plešu po gradu i izvode ludorije kako bi otjerali zle sile«. I tako sve do danas, a to je nešto što se ne može kupiti, niti naručiti, nego mesopusne običaje treba znati živjeti, a Senjani to itekako znaju.


I ovogodišnji broj »Metle i škavacere« bit će ogledalo grada. Pohvalit će se ono što valja, a pomesti ono što nije dobro. Razotkriva »Metla« i rešeta po svakome tko je to zaslužio, od vlasti do puka, ali sve u granicama dobrog ukusa. A sadržaj »Metle i škavacere« nećete saznati, ma kakve veze imali, i taji se do njene objave na mesopusni utorak. A da će sadržaj biti bogat, ne treba sumnjati jer materijala iliti »štofa« nikad ne manjka, budući da se Senjani vole šaliti i na svoj, ali i tuđi račun i kažu »nisi Senjanin ako nisi u ‘Metli’«.


Novi broj »Metle i škavacere, senjskih cajtungov za priče i ćakule sa slikan«, iz tiska izlazi 21. veljače, na Mesopusni utorak.


Od »Vragodera« do »Metle i škavacere«


U Senju je 1845. godine izašao prvi broj mesopusnih novina u Hrvatskoj pod nazivom »Vragoder«. Od tada je izdavačka mesopusna djelatnost u Senju u kontinuitetu nastavljena sve do danas.


»Vragoder« je tijekom vremena mijenjao imena u »Markovi konaci«, »Tovarni list«, a najdulje, sve do danas, zadržao se naziv »Metla i škavacera«. A koliko Senjanima znači ovaj humorističan list, dokazuje da su u povodu 100 godina od tiskanja prvog broja »Vragodera« na senjskom Trgu Cilnica 1975. godine postavili spomenik koji podsjeća na ovu obljetnicu. Istovremeno, time je na simboličan način Senjanima zadana i trajna obveza da nastave s mesopusnom izdavačkom djelatnosti.


Poziv uredništva


Dragi puče senjski! Na staroj užanci od 1875. leta, na ultim 353. Senjskog mesopusta u utorak, na 21. veljače vog leta, iz lusterije će izač najnoviji broj vaše i naše »Metle i škavacere«. Intanto da senjski humor ne more brez svih nas. Zato dok vas lipo i teplo pozdravljamo kaj poznate i stare grintavce, pozivljemo vas da ča god napišete i narišete za vašu i našu »Metlu i škavaceru«. Sve no lipo ča se dogodilo pasanog leta, a verujete da nas sve skupa more nasmijat, ne šaljite na društvene mreže, nego kalumajte u naj kasunić od »Metle« na Potoku i to najkašnje do 10. veljače vog leta. Voli vas vaše Uredništvo!