Gradonačelnik Gospića

Karlo Starčević: “Ova gradska garnitura je došla služiti narodu, a ne vladati“

Marin Smolčić

Gradska uprava je postala i do 300 % učinkovitija i efikasnija, ali još nisam u potpunosti zadovoljan. Ima još prostora za poboljšanje, kaže StarčevićU ozračju mnogih  uočljivih pomaka u Gradu Gospiću u protekloj godini, kao i optimističnih najava za nove uspjehe vezane uz rekordan proračun zamolili smo gradonačelnika Karla Starčevića za odgovore na nekoliko pitanja.


-Kada biste ocijenili rezultate rada svojega gradskog tima u 2021.  i koji biste detalj izdvojili kao presudno kvalitetan u tome razdoblju?


-Vratili smo Teslin spomenik, najvećem hrvatskom znanstveniku i zatvorili jedno poglavlje koje je odisalo objedima, optužbama i lažima protiv hrvatskog naroda. Uzeli smo između ostaloga svim denuncijantima alate i mehanizme kojima su pravili nered i unosili razdor među pučanstvom proteklih godina. To je bila velika pobjeda mojega tima u 2021. godini u kojoj je nestalo straha i konačno se vratio mir u grad Gospić. Teška je bila 2020. kao i 2021. godina u kojoj smo pomagali našim poduzetnicima usprkos, za više od jedne četvrtine umanjenog prihoda. Završili smo godinu čak više nego uspješno u odnosu na očekivano stanje u ovom corona vremenu.
Za ovu godinu Grad Gospić je  donio rekordan Proračun u iznosu od impozantnih 160 milijuna kuna. Molim Vas izdvojite nam nekoliko projekata za koje smatrate da su krucijalni za razvoj Grada Gospića u 2022. godini?


-Uvodimo LED, energetski učinkovitu javnu rasvjetu na cjelokupnom prostoru Grada s kojom ćemo štediti i do 65% potrošnje električne energije u javnoj upotrebi. Potpisali smo ugovor za širokopojasnu internet mrežu koji je do danas najveći ugovor Gospića u povijesti i iznosi oko 100 mil. kuna. Gradimo reciklažno dvorište, atletsku stazu i nogometno igralište od umjetne trave kao što još imamo mnoge male projekte koji su u tijeku projektiranja ili u postupku javne nabave.


Jeste li kao gradonačelnik zadovoljni konstelacijom političkih  snaga u sadašnjem sazivu Gradskog vijeća Grada Gospića, kao i radom toga tijela?


-Čak i kada smo bili u manjini u Gradskom vijeću nismo imali problema jer tadašnja opozicija nije imala argumenata kojima bi ugrožavala izvršnu vlast. Danas imamo povoljan odnos snaga u Gradskom vijeću, ali i dalje prihvaćamo dobre i korektne prijedloge svih vijećnika pa i opozicije ako ih imaju.


Ovih dana smo bili svjedoci poplava u Ličkom Novom, Žabici i dijelovima Donjih Pazarišta. Može li u spriječavanju ovih pojava pomoći država i na koji način?


To su prostori koji su plavili stoljećima. Međutim, nitko nije nikada vodio računa kako to ublažiti, obuzdati sekundarne bujice. Dežurni pametnjakovići koji su bili 20 godine na vlasti nisu učinili ništa da bi ublažili poplave, a danas trpaju krivnju Gradu Gospiću pa i meni osobno da se ništa ne čini. Ja sam osobno s Hrvatskim vodama prošao nekoliko puta sve poplavljene prostore i uvrstio u prostorni plan 8 retenzija na prostoru Grada koje će ubuduće regulirati masu protoka vode i ublažiti brzinu bujica. Čudi me da se moji kritičari nisu zadnjih 30 godina sjetili da treba bujice regulirati od izvora prema ušću, a ne obrnuto. Sigurno ćemo već od slijedeće godine ublažiti poplave, ali je pitanje da li ih u buduće možemo apsolutno spriječiti.


 Sami navedite  neku situaciju za koju smatrate da je važna u smislu postignuća Grada Gospića i Vas kao gradonačelnika.


-Dolaskom na dužnost gradonačelnika 2017. godine stavili smo Proračun za 2018 godinu kao politički akt gradonačelnika našim sugrađanima na uvid i korekciju ako to nađu za shodno. Mi smo prvi puta u povijesti RH zbrojili prihode i po njima napravili rashode što je postalo revolucionarno u Hrvatskoj. Obećali smo da dolazimo služiti, a ne vladati i tako se i ponašamo. Gradska uprava je postala i do 300 % učinkovitija i efikasnija, ali još nisam u potpunosti zadovoljan. Ima još prostora za poboljšanje.


Posebno me čini sretnim što smo napravili spomen-kosturnicu u mojemu mandatu za nevine žrtve partizanskih zločina 1945. godine. Nastavili smo i dalje ekshumirati civile i vojnike pobijene poslije II. svjetskog rata na prostoru Gospića i želimo ih dostojanstveno i civilizirano sahraniti.


U razgovoru sa Premijerom prošle godine predočio sam mu moje viđenje uzroka demografskog sloma RH kao i strateški razvoj  i ponovno naseljavanje Gospića i Like s čime se složio. Ova objava popisa stanovništva RH daje mi apsolutno pravo i nadam se da će Premijer shvatiti bitnost rubnih područja države i što hitnije poduzeti mjere koje će pokazati rezultate. Mi smo bez pomoći Vlade nemoćni. Gospić bez 25.000 i Lika bez 120.000 stanovnika ne može kontrolirati svoje prostore a kamo li sa njima upravljati. Prema tome „prošlo je podne odavno“, rekao je za Novi list gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.