Parlamentarni izbori

Kako su glasali stanovnici Senja?

Dorotea PrpićKonačni rezultati parlamentarnih izbora na području Grada Senja samo su potvrdili dosadašnju tradicionalnu sklonost senjskog biračkog tijela Hrvatskoj demokratskoj zajednici.


Senjski birači glasali su u VII izbornoj jedinici i to na devet biračkih mjesta, biralo se je između 16 lista i na svim biralištima HDZ je dobio najviše glasova.


Prema zbirnim podacima HDZ sa koalicijskim partnerima je na senjskom području osvojio 55,14 posto glasova birača. Drugi izbor Senjana bio je SDP sa koalicijskim strankama, čija je lista osvojila daleko manje glasova , u postotku 18,60 posto, na trećem mjestu je MOST sa 9,30 posto glasova dok je Domovinski pokret osvojio 6,45 posto glasova birača. Ostale ponuđene liste nisu prešle izborni prag.
Socijaldemokrati na čijoj je listi bio kandidat Senjanin Tomislav Zrinski osvojio je samo 1,25 posto glasova što znači da Zrinski nema mandat za Sabor, kao ni Hrvoje Bezjak koji je bio kandidat na listi Mosta.


Izlaznost birača bila je iznimno velika, glasalo je čak 65,73 posto upisanih birača, odnosno od 5746 upisanih birača glasalo je njih 3772, a 118 glasačkih listića bilo je nevažećih.


Prema izjavi predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Drage Babića izvori su protekli u redu, a zadovoljstvo rezultatima ne kriju ni u GO HDZ-a Grada Senja.


„Zahvaljujem se građanima na velikoj izlaznosti. Upravo je ta izlaznost na ovim izborima demantirala ranije parole da je HDZ dosada izbore dobivao zahvaljujući maloj izlaznosti i da takvi izborni rezultati nisu volja većine birača.


Ovo što se dogodilo na ovim izborima upravo je suprotno, to je volja birača, a ovakva izlaznost birača u Senju nije zabilježena proteklih dvadesetak godina.


HDZ je dobio 2015 glasova, nikada više od 2000.godine. Ovaj broj glasova koji su senjski birači dali HDZ-u pokazuje da su ljudi zadovoljni, neću reći s nama jer ovo nisu bili lokalni izbori , nego upravo sa HDZ-ovom Vladom koja je prepoznala Senj i pruža nam podršku, a tako će biti i dalje.


U vremenu koje je pred nama Grad Senj će se intenzivno razvijati. Nesumnjivo je da birači znaju izabrati najbolje. “ komentirao je izbore predsjednik GO HDZ-a Senja Željko Tomljanović.