Planinarska avantura

Kako postati Highlander: Sredinom rujna svi će putevi voditi na Velebit

Dorotea Prpić

Foto Predrag Vučković

Foto Predrag Vučković

Ruta Highlandera Velebit Croatia 2020. od 104 kilometra planinare-sudionike vodi najljepšim dijelovima Velebita i to kroz dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i PaklenicuSvi putovi vode na Velebit, ističu organizatori Highlandera Velebit Croatia 2020. čija ruta od 104 kilometra planinare-sudionike vodi najljepšim dijelovima Velebita i to kroz dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu, a ove godine će početi 12. rujna.


Highlander Velebit Croatia prava je planinarska avantura za čiji je nastanak zadužen tim rekreativnih planinara i ljubitelja prirode koji su iskonsku ljepotu Hrvatske prepoznali u njenim predivnim, ali i pomalo zastrašujućim, planinama.


– Koncept samog događaja vrlo je jednostavan, neustrašivi sudionici svoju avanturu započinju na Zavižanu i prate rutu koja ih vodi kroz pet obaveznih kontrolnih točaka sve do cilja u Paklenici. Highlander Velebit ruta koncipirana je tako da ju svatko, uz malo pripreme, može proći.
Sudionici prolaze Premužićevom stazom koja služi kao svojevrsno zagrijavanje jer nakon druge kontrolne točke na Baškim Oštarijama, ruta vodi kroz Ramino korito – pravi planinarski test izdržljivosti.


No, sve to se zaboravi uz predivan pogled na Jadransko more u suton koji se pruža s Panosa na kojem je smještena treća kontrolna točka. Posljednja kontrolna točka prije samog cilja nalazi se na Velikom Rujnu gdje sudionici uživaju u jedinstvenom prizoru noćnog neba posutog milijunima zvijezda koje, čini se, kao da navijaju za svakog od njih i daju im posljednje osnaženje za dolazak do cilja i titule Highlandera – ispred organizatora kaže Ariana Veočić, zadužena za medije.


Highlander Velebit ove se godine održava po četvrti put, a da se radi o zaista posebnom iskustvu, govori i činjenica da se sudionici iz godine u godinu vraćaju i prolaze Highlander rutu s jednakim oduševljenjem, ali nekim novim avanturama za ispričati prijateljima i obitelji pri povratku u »uobičajeni« život.


Posebno iskustvo


– Iako će ove godine sudionici uživati u 4. izdanju Highlander Velebita, prvi put će imati priliku iskusiti i Highlander 55 Velebit. Radi se o jednakoj dozi avanture života, ali s manje kilometara koja je savršena za sve koji se tek žele okušati u planinarenju ili pobjeći od vreve grada na jedan vikend.


Kao što i sam naziv sugerira, Highlander 55 ruta duga je 55 kilometara, a prolazi istim dijelom Highlander Velebit rute tako da sudionici neće biti zakinuti za predivne prizore koji se mogu vidjeti samo s Premužićeve staze.


Cilj Highlander 55 avanture života nalazi se na Baškim Oštarijama gdje će sudionici dobiti svoje medalje i priznanja, al i ono najvažnije – titulu Highlandera – najavljuje Ariana Veočić i dodaje da će Highlander Velebit ove godine trajati od 12. do 17. rujna, a Highlander 55 od 12. do 14. rujna.


Svi koji vole prirodu


Iako je Highlander planinarski događaj na duže staze, ne organizira se samo za profesionalce, već i za sve one koji vole prirodu i željni su aktivnosti na otvorenom. Naime, staze pažljivo osmisle lokalni planinari pa svaka staza nudi jedinstveno iskustvo i priču koju ćete ponijeti kući, podijeliti… i na kraju se vratiti po novu.


Netaknuti dijelovi prirode u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica čine idealno mjesto gdje se planinarenjem može doživjeti drugačiju Hrvatsku. Sa svojom potrebnim logistikom te prekrasnim planinarskim rutom, proći će iz iskonskih prašuma do golih bijelih stijena.


Mjestimice staza će izvući ono najbolje iz sudionika, a osim medicinske ekipe na raspolaganju će biti i HGSS.


Highlander i Highlander 55 Velebit Croatia ove će godine okupiti rekordnih, više od 400 sudionika iz čak 30 zemalja, a zainteresirani svoje sudjelovanje mogu osigurati prijavom OVDJE.