23. izdanje

Jesen u Lici: Više od 200 izlagača prezentirat će bogatu ličku tradiciju i kulturu

Marin Smolčić

Svečano otvorenje je u 10 sati na gospićkom Trgu Stjepana Radića, a bogat program je isprepleten raznim sadržajima - izložbama životinja, demonstracijama kuhanja, nastupima KUD-ova i raznim natjecanjimaGOSPIĆ – Svake nam godine tradicijska izložba Jesen u Lici donosi nešto novo, izlagače i sadržaje vrijedne pažnje. Nema sumnje da će ovo, 23. po redu izdanje ove vrijedne priredbe biti na tome tragu. Ovogodišnja 23. Jesen u Lici započet će sutra, 1. listopada, kad će se od 10 sati na Trgu Stjepana Radića moći početi razgledavati štandovi koje će postaviti više od 200 izlagača iz Like, cijele Hrvatske i država okruženja. Istodobno će se na Stočnom sajmištu u Smiljanskoj ulici prvi put moći vidjeti mnoštvo poljoprivredne mehanizacije i opreme.


Nakon svečanog defilea Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja, kod velike pozornice očekuje nas svečano otvaranje izložbe Jesen u Lici. Tada će govoriti domaćini, gradonačelnik Karlo Starčević i župan Ernest Petry. Prema najavama, izložbu će otvoriti premijer Andrej Plenković. Daljnji program bit će »garniran« nastupima tamburaša i KUD-ova. Od 12.30 sati očekuje se otvorenje Razvojnog centra Ličko-senjske županije u Pazariškoj ulici u Gospiću. Nakon toga će gradom proći revija konjskih zaprega u organizaciji Konjogojske udruge Dorat – Gospić. Do kraja prvoga dana izložbe moći ćemo pratiti nastupe KUD-ova, a među njima dječju folklornu skupinu »Degenija« iz OŠ Dr. Jure Turića. Izložba se zatvara u 19 sati.


Izložba ovaca


U subotu se izložba opet otvara u 10 sati, kad kreće i izlaganje poljoprivredne mehanizacije. Istovremeno će biti organizirano otvorenje 11. Izložbe ovaca ličke pramenke Hrvatska, u organizaciji Agencije za poljoprivredu i hranu i Udruga uzgajivača ovaca Lika – Gospić. Tada se održava i 2. Državna izložba pasmine goveda lička buša. Bit će to prva prigoda i za izložbu konja hrvatski hladnokrvnjak Ličko-senjske županije čiji su organizatori Udruga uzgajivača konja Sokol iz Otočca u suradnji s Konjogojskom udrugom »Dorat« iz Gospića i Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka. Ovo će se dogoditi na Stočnom sajmištu Gospić u Smiljanskoj ulici.
Udruga Nit iz Korenice pokazat će nam kako se pekao pekmez u staroj Lici, bit će to nakon 10.30 sati prava demonstracija pečenja pekmeza od šljiva. Oko podneva nas čekaju rezultati 19. ocjenjivanja meda, rezultati 15. ocjenjivanja sira i rezultati 13. ocjenjivanja rakije.


Nakon 13 sati moći ćemo vidjeti i slušati nastup KUD-a »Eugen Kumičić« – Križišće, a nakon toga nastupa Hrvatski gajdaški orkestar. Slijedi nastup KUD-a Korenica i Zavičajnog društva Sinac – Zagreb.


Poduzetnički forum


Čut ćemo što nam o tradiciji Like ima reći struka pa ćemo od 15 sati biti na otvorenju 5. Srednjoeuropskog poduzetničkog foruma-CEEF2021 (Central European Entrepreneurial Forum) u dvorani KIC-a Gospić. Na istoj lokaciji će se od 15.45 sati održati promocija monografije »Intelektualni kapital – 30 godina teorije i prakse u svijetu i Hrvatskoj«, u izdanju Zajednice za unapređenje intelektualnog kapitala (ZUIK) pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Od 16.30 sati organizira se svečana dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici 2021 i dodjela nagrada TZ-a Grada Gospića – Zeleni cvijet. Slijedi modna revija Etno butika Mara i glazbeni program.


U nedjelju od 11 sati očekuje nas nastup Tamburaškog sastava Velebit, a nakon toga nastup KUD-a Jelsa i nastup Pododbora SKD-a Prosvjeta Udbina. Program i cijela manifestacija završavaju u 17 sati.