Tradicijska izložba

“Jesen u Lici” svake godine sve bogatija

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Ove godine javilo se više od 300 izlagača, a odabrano je 230 izlagača tradicijskih proizvoda, obrta i zanataTijekom priprema izložbenih manifestacija u Hrvatskoj većina organizatora imaju problema s brojem izlagača pa se onda vremenski rokovi za prijave produljuju i po nekoliko puta.


Tradicijska izložba „Jesen u Lici“ nikada nije imala sličnih nevolja, ali se uz vrlo stroge kriterije broj izlagača svake godine povećava. Potvrdio nam je to u ime organizatora župan ličko-senjski Ernest Petry.

– Svake godine se povećava broj zainteresiranih izlagača na priredbi „Jesen u Lici“. Do zadanog roka za prijave ove godine javilo nam se preko 300 izlagača.


Budući su gabariti prostora na kojem se događa izložba ipak ograničeni bili smo primorani odabrati 230 izlagača tradicijskih proizvoda, obrta i zanata. Većinom su to OPG-i, kao i brojne udruge.Osim glavne izložbe koja se organizira na središnjem gospićkom gradskom trgu, na Trgu Stjepana Radića, izložba autohtonih pasmina stoke održat će se na Stočnoj tržnici.


Onaj tradicijski etno-ugođaj dat će nam tijekom izložbe nastupi brojnih Kulturno-umjetničkih društava i Folklornih skupina.


Već dugi niz godina „Jesen u Lici“ ima međunarodni karakter i tako će biti i ovaj 24. put održavanja ove manifestacije, definirao nam je župan Ernest Petry.Na ove se riječi nadovezala pročelnica Odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije Ana Rukavina Stilinović, jedna od organizacijskih uzdanica ove priredbe.


– Prema broju prijava zainteresiranih izlagača ova će se izložba narednih godina vjerojatno morati proširivati. Na lokaciji Trga Stjepana Radića u Gospiću ima još nešto površina koje bi se mogle iskoristiti za šatore i štandove izlagača.Zato nam je kao organizatorima uvijek krivo kada od ukupnog broja prijava moramo odabrati striktno određeni broj, a stotinjak potencijalnih izlagača razočarati jer nemamo dovoljno prostora za sve koji bi željeli biti dijelom naše sve popularnije izložbe, zaključuje pročelnica Ana Rukavina Stilinović.Ovogodišnja „Jesen u Lici“ opet će uz ocjene struke odabrati proizvođače najboljeg meda, voćnih rakija i sireva.


Birat će se najbolje uređeni štand, naj-izlagač, svjedočit ćemo pripravi pekmeza na starinski način, gledati kako se od vune stvaraju odjevni predmeti…


Tijekom tri dana održavanja ovu najveću regionalnu izložbu vidjet će oko 20 tisuća posjetitelja.