Za sve ponešto

Gradska knjižnica Senj za ovogodišnju proslavu Dana grada pripremila zanimljiv program. Evo detalja

Dorotea Prpić

Prvo događanje u sklopu proslave Dana grada je senjska Noć knjige u utorak 23. travnja, slijedi edukativni program za srednjoškolce »Moj Senj« 24. travnja, a 25. travnja se otvara izložba Marije Puzak »Blistavost boje u silnicama svjetlaSENJ – Nakon niza kulturnih i društvenih događanja i priredbi organiziranih od početka godine Gradska knjižnica Senj se priprema za proslavu ovogodišnjeg Dana grada Senja koji će obilježiti zanimljivim programom.


– Prvo događanje u sklopu proslave Dana grada je senjska Noć knjige. U utorak 23. travnja, u noći kada Hrvatska i svijet slave knjigu i čitanje, i mi u Senju proslavi se pridružujemo bogatim i kvalitetnim programom. Tako se u sklopu proslave sve do 1 sat iza ponoći korisnicima oprašta zakasnina, a pult knjižnice bit će otvoren cijelu noć. Uz to, moći će se razgledati i izložba naslova »Zavičajnim velikanima u čast« koja kroz riječ i sliku slavi naše poznate Senjane, a sve u povodu 155. godišnjice smrti Mirka Ožegovića, 165. godišnjice rođenja Vjenceslava Novaka te 115. godišnjice smrti Silvija Strahimira Kranjčevića. Senjska Noć knjige ima i humanitarnu notu pa će se te noći knjigu moći kupiti po povoljnoj cijeni, a ovom prilikom zahvaljujemo našoj suradnici, strastvenoj čitačici i prijateljici Maji Žunić, na donaciji knjiga. Sav prihod od prodaje ide senjskom Crvenom križu koji će rasporediti i dodijeliti sredstva onima kojima je to najpotrebnije – najavljuje ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.


Inspirativna priča


– Naša gošća u Noći knjige od 20 sati bit će hrvatska glazbenica, spisateljica i motivatorica Anđa Marić, koja će nam predstaviti svoju knjigu »Moja revolucija u 365 dana«. Inspirativna je to priča o borbi sa životnim nedaćama iz koje je Anđa izašla kao pobjednica. Noć knjige glazbom će oplemeniti glazbenik Nenad Petković i svi su pozvani knjizi u čast – govori ravnateljica i dodaje da će u srijedu 24. travnja u knjižnici biti srednjoškolci.
– Već cijelo desetljeće senjska Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića i naša knjižnica u sklopu Dana grada održavaju edukativni program za srednjoškolce pod nazivom »Moj Senj«. Cilj je mlade učiti o Senju, njegovim poznatim sinovima, o slavnoj povijesti, bogatoj kulturi grada i razvijati lokalpatriotizam. Ove godine usredotočili smo se na tri velike godišnjice senjskih književnika, tim povodom bit će održana i tri predavanja, a zatim će učenici razgledati izložbu i na tu temu odigrati i kviz znanja – izdvaja iz programa Ana Prpić Rogić, a u četvrtak 25. travnja slijedi poslastica za sve ljubitelje likovne umjetnosti.


Udomaćena u Senju


– Marija Puzak poznata je zagrebačka slikarica i umjetnica, a već godinama dragi gost u našem gradu, udomaćena u senjske običaje i način života pa možemo slobodno reći da je i naša sugrađanka. Nerijetko prepoznajemo njezine slike na zidovima senjskih restorana i poslovnih prostora, ali i privatnih domova i kuća pa se Marija i na taj način uselila u naše domove i naša srca. A koliko je Mariji Senj pri srcu, dokazuje i činjenica da je odmah nakon velike izložbe i predstavljanja monografije u Zagrebu isto željela učiniti i u Senju. Izložba nosi naslov »Blistavost boje u silnicama svjetla« i donosi 14 prekrasnih radova, pejzaža u tehnici ulja na platnu koji odišu Marijinom prepoznatljivom kolorističkom zaigranošću. A da je autorica neizostavna sastavnica suvremene hrvatske likovne scene, svjedoči i nedavno izašla monografija o njenom djelu i prva je to publikacija ovog formata posvećena opusu slikarice Marije Puzak koja na 400 stranica zaokružuje gotovo pet desetljeća autoričinog plodonosnog likovnog djelovanja. Izložba je prodajnog karaktera i bit će otvorena do 15. svibnja – kaže Ana Prpić Rogić, ali najavljuje i niz događanja tijekom svibnja, neovisno o obilježavanju Dana grada Senja.