Jačanje kapaciteta

Grad pod Nehajem s optimizmom čeka ljetne goste. U sezonu ulazi s dva nova hotela visoke kategorije

Dorotea Prpić

Preuređeni hotel Bura 45˚N i novoizgrađeni hotel Meduza, oba visoke kategorije, značajno su poboljšali kronično manjkavu ponudu hotelskog smještaja. Plaže su spremne, u pripremi je bogat program manifestacija, a u zaleđu se uređuju vidikovci i biciklističke ruteSENJ – Na području Grada Senja s optimizmom dočekuju turističku sezonu. S obzirom na koronasituaciju u zemlji i svijetu najave su dobre, a sezona se dočekuje s novim sadržajima. Gostima su od ove sezone na raspolaganju novi hotelski smještajni kapaciteti, u prvim danima lipnja intenzivirale su se rezervacije kod privatnih iznajmljivača, plaže su spremne, dobro je i da će do konca lipnja protiv covida biti procijepljen znatan broj stanovnika grada Senja, što znači i veću sigurnost destinacije, a planira se i bogat program ljetnih turističkih događanja.


– U sezonu ulazimo s novom ponudom smještaja u Senju, s preuređenim hotelom Bura 45 N i novoizgrađenim hotelom Meduza. Oba hotela su visoke kategorije i njihovim uređenjem značajno je poboljšala ponuda hotelskog smještaja, koja nam kronično nedostaje. Veseli i činjenica da je u tijeku izgradnja manjeg hotela u Svetom Jurju, kao i najavljena obnova motela Vratnik.


Pojačan buking


Na temelju turističkog prometa u svibnju i prvom tjednu lipnja, s optimizmom ulazimo u ovu turističku sezonu koja bi trebala biti značajno bolja od lanjske. To nam ulijeva nadu da će se cijeli turistički sektor u relativno kratkom roku približiti brojkama iz rekordne 2019. godine. Nadu u znatno bolju sezonu potkrepljuje i činjenica da su se posljednjih petnaestak dana intenzivirale rezervacije smještaja u domaćinstvu te podaci s najvažnijih emitivnih tržišta prema kojima gotovo dvije trećine stanovnika planira putovati na ljetovanje. Procijepljenost stanovništva na području grada je izrazito dobra te nas kao takve svrstava u sigurno turističko odredište. Ovoga ljeta imat ćemo i niz prigodnih kulturno zabavnih manifestacija, koje su nažalost lani zbog epidemioloških mjera izostale, najavljuje direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija. Dodaje i da su turistički djelatnici spremni za sezonu, međutim ipak treba biti oprezan jer u konačnici sve zavisi o epidemiološkoj situaciji.


Novi vidikovci i rute
A senjska Turistička zajednica ne ulaže napore i sredstva samo u priobalni dio, nego i u zaleđe, napose u biciklističke rute. One se konstantno oplemenjuju novim sadržajima pa se uskoro otvaraju dva vidikovca na kojima biciklisti mogu predahnuti, ali i uživati u veličanstvenom pogledu na more i otoke. Vidikovci su uređeni sredstvima Ministarstva turizma, Ličko-senjske županije, Grada Senja i njegove Turističke zajednice, a konkretno se radi o vidikovcu na lokaciji Petuova na Vratniku i na lokaciji Liskovac. Opremljeni su klupama, stalcima za bicikle, obavijesnim panoima s opisom lokacije, izgrađeni su i pristupni putevi do vidikovaca, a ovih dana će se postaviti i teleskopi. Uz to, uskoro se kreće i postavljanje novih oznaka biciklističkih ruta u zaleđu Senja, i to od Vrataruše do Krasna, koje su dio europske mediteranske biciklističke rute »EuroVelo 8«.


– Ruta vodi od Španjolske do Cipra, a njome se promovira zaleđe Senja te turistički kapaciteti na toj ruti. Činjenica da će biciklistička ruta kroz senjsko područje biti označena na europskim i svjetskim biciklističkim kartama osigurava i pozicioniranje Grada Senja kao važnog cikloturističkog odredišta, zaključio je direktor senjske Turističke zajednice Viktor Samaržija.


Senjski karneval sredinom kolovoza


Plan TZG-a Senja je, među ostalim, održati i Senjski ljetni karneval u terminu od 12. do 14.kolovoza pod uvjetom da epidemiološke mjere u tom trenutku budu dozvoljavale takvu vrstu okupljanja, zatim Svetojursku noć, Dane meda, ribarske večeri i niz drugih prigodnih ljetnih sadržaja. Prva ovoljetna manifestacija je tradicionalna biciklistička utrka »Uspon na Zavižan« koja će se održati 19.lipnja, a slijedi susret maturanata senjske gimnazije koji će se održati na otvorenom.


Ceste u Mundarićevcu raskopane


Kako saznajemo od direktora Samaržije, iznajmljivači u senjskom predjelu Mundarićevac su nezadovoljni što radovi na velikom infrastrukturnom zahvatu postavljanja kanalizacije za ulice Nikole Jurišića, Ivana Lenkovića, Kozjak i Damira Tomljanovića Gavrana znatno kasne. “S obzirom na to da TZG Senja ne može utjecati na navedene radove, ovim putem vas molimo za još malo strpljenja s obzirom na to da bi prema zadnjim informacijama asfaltiranje navedenih ulica trebalo biti završeno do 20. lipnja 2021”.