Vitalni umirovljenik

Gospodin Joso maratone trči – sa štakama! “Nema odustajanja”

Marin Smolčić

Foto: Marin Smolčić, privatna arhiva Joso Hećimović

Foto: Marin Smolčić, privatna arhiva Joso HećimovićGOSPIĆ Na brojnim ovogodišnjim utrkama održanim diljem Hrvatske publika i  natjecatelji pomalo su s nevjericom gledali u trkača koji se na stazama pomagao dvjema štakama.


Zbog toga je sasvim očekivano na cilj stizao u „zlatnoj sredini“, ali nikada nije odustao.


To je jedini natjecatelj u Hrvatskoj koji se u ovome sportu služi štakama.
Joso Hećimović (64) bavi se ovim sportom od kada zna za sebe. Kada mu je 2015. godine operiran kuk svi su mislili kako je njegovoj dugogodišnjim sportskoj karijeri došao kraj.


Joso Hećimović, Foto: privatna arhiva


Međutim, urođena upornost natjerala ga je nakon svega nekoliko mjeseci oporavka na prvu utrku u park-šumi Jasikovac u Gospiću.


-U početku je bilo pomalo nezgodno, kuk me još bolio, ali nisam niti pomišljao da odustanem. Bila je to kratka staza od svega 5 kilometara.


Nakon toga sam sve više trenirao i sve više nastupao. Ove godine sam malo trčao, niti 200 kilometara ukupne dužine staza. Tome je razlog odgađanje brojnih takmičenja zbog vrlo kišnog proljeća.


Ipak sam trčao u Otočcu, Brinju, polumaraton u Zagrebu, na Murteru, trčao sam vrlo zahtjevni  planinski maraton na Baškim Oštarijama i punu dionicu Plitvičkog maratona od 42 kilometra.


Joso Hećimović i prijatelji, foto: privatna arhiva


Nadao sam se sudjelovanju na još nekoliko utrka. Od kada sam u mirovini imam više slobodnog vremena pa zato i više treniram.


Budući da trčim na mnogim natjecanjima, kolege trkači već su navikli vidjeti me da trčim na štakama.


U početku su gledali u nevjerici kako ću ja savladati neke dionice, npr. izuzetno teški Plitivički maraton kojega svjetska maratonska elita naziva „Najljepšim i najtežim maratonom na svijetu“. Taj maraton svakako zaslužuje takav naziv.


Niti prije operacije kuka niti danas nikada nisam  odustao od bilo kojeg natjecanja. Publika se i danas uvijek čudi kako to da imam volje i snage trčati.Nadam se da će naredna godina biti puno povoljnija za organiziranje utrka i da ću tada pretrčati barem 300-400 kilometara, optimističan je Joso Hećimović, dugogodišnji član Atletskog kluba „Velebit“ iz Gospića.


Dodaje kako namjerava sudjelovati na utrkama, posebice na maratonima, još mnoge, mnoge godine.