Aforist i humorist

Gospićanin Danko Ivšinović višestruko nagrađen na Međunarodnom festivalu humora 

Marin Smolčić

Ivšinović je dobitnik i prestižne književne nagrade "Triptihon" za satiričnu pjesmu, a epigrami su mu proglašeni za najoriginalnijeU organizaciji Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada prigodom 1. travnja, Dana šale na temu “5 do 12 otkucava” na XXII. Međunarodnom festivalu humora i satire gospićki književnik, pjesnik, aforist i humorist Danko Ivšinović i ove godine se okitio brojnim odličjima.


Naime, Ivšinović je sinoć osvojio zlato za Najoriginalniju šifru (čitaj aforizam) pod kojim je poslao svoje humorističko – satiričke uratke koja glasi: ” Mojih pet minuta, prošlo je za pet- šest minuta! “, nagradu Top – 10 pozlaćenih aforizama od kojih izdvajamo: ” O nama će se u 5 do 12 pobrinuti zbrinuti!”, ” Pet do dvanaest je sati. Svi dobro znamo, koliko je sati!”, “Čim je otkucalo 5 do 12 , Alfred Nobel je morao eksplodirati!”, “Pet do dvanaest je. Školstvo nam propada, jer sve manje đaka-pada!”, “Srećom, čovjeka sam u 5 do 12 ipak pronašao sa svijećom.”

Ivšinović je dobitnik i prestižne književne nagrade “Triptihon” za satiričnu pjesmu, a epigrami su mu proglašeni za najoriginalnije.


Njegove humorističke bravure koje su čitane na književnoj večeri u skupštinskoj dvorani izazvale su salve smijeha, kako veli predsjednik KUD- a Slobodan Ćoćkalo.Pobijedio je Milan Obrenović iz Rogatice sa šifrom: “Nama ne može otkucavati 5 do 12 , odavno su nam spale kazaljke“ i aforizmom: “Nemojte narodu opipavati puls kada dođe 5 do 12. Pipajte ga ranije.”


Na natječaj se javilo 80 autora iz Francuske, Srbije, BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Crne Gore, koji su poslali preko tisuću humorističkih uradaka.