JU Park prirode Velebit

Gospić domaćin dvodnevnog internacionalnog seminara namijenjenog čuvarima prirode

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Seminar se održava u Kulturno-informativnom centru Gospić i organizira ga Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvojaGOSPIĆ Javna ustanova Park Prirode Velebit domaćin je ovogodišnjeg 21. godišnjeg seminara čuvara prirode koji se održava u Gospiću, 14. i 15. listopada ove godine.


Seminar se održava u Kulturno-informativnom centru Gospić i organizira ga Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.


Na seminaru sudjeluje 80-tak čuvara prirode iz cijele Hrvatske, iz svih zaštićenih područja i nacionalnih parkova, a posebni gosti i predavači su  Francisco Correia i Viktor Casalinho iz Portugala, predstavnici EU čuvara, te župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

Župan Petry je prilikom pozdravnih riječi naglasio važnost zaštite prirode u cjelini.


-Pri tome se čist okoliš i skrb o primjeni najviših ekoloških principa nikada ne smiju stavljati u drugi plan. Ličko-senjska županija na svojem području ima nacionalne parkove Plitvička jezera, Sjeverni Velebit i Paklenicu te Park prirode Velebit i Pećinski park Grabovača.Upravo smo i strategiju našeg ukupnog razvoja stavili na turizam, poljorpivrednu proizvodnju i drvnu industriju, dakle na gospodarske grane koje izravno ovise o čistom okolišu, zaključio je župan Ernest Petry.


Cilj ovog dvodnevnog seminara je razmjena informacija i iskustava djelatnika zaštićenih područja i područja ekološke mreže zbog jačanja neposrednog nadzora, učinkovitijeg upravljanja, odnosno zaštite očuvanja i promicanja zaštićenih područja.