Požari na otvorenom

Gori i na području Velebita, čuju se učestale detonacija mina

Marin SmolčićU pravoj poplavi požara na otvorenom od jučer su se pridružila dva požara na Velebitu. Kako nam javlja vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić požar na lokalitetu Mali Golić nedaleko od sela Rizvanuša uglavnom je pod kontrolom, ali požar na Južnom Velebitu kod Tulovih greda teško je obuzdati.


-Riječ je vrlo nepristupačnom terenu između Svetog brda i Tulovih greda. Najveći problem su minska polja pa smo samo jučer čuli 11 detonacija iz vatrom zahvaćenog područja. Vatrogasci trenutno nadziru makadamski put preko Velebita kako se vatra ne bi „prebacila“ u Zadarsku županiju i proširila dalje.


U požaru pored Gospića pomogao nam je helikopter HRZ-a prevozeći ljude i vodom napunjene rezervoare na teren. Prenosivi rezervoari tzv. „kruške“ dragocjena su pomoć na Velebitu jer vatrogasci iz JVP Gospić samo na taj način mogu puniti vodom ručne spremnike za gašenje požara, rekao nam je Zvonimir Lončarić.
Vegetacija je posvuda doslovno spržena od suše i te je požare vrlo teško lokalizirati. Doznajemo kako su osim lokalnih vatrogasaca pri gašenju požara uključeni djelatnici Parka prirode Velebit i Hrvatskih šuma.