
Foto Dorotea Prpić
povezane vijesti
SENJ – Bila je to prava fešta od gljiva koju je u subotu na Pavlinskom trgu upriličila senjska Turistička zajednica. Gljive su se mogle vidjeti uživo, na fotografijama i osjetiti u jelu, a manifestaciju je popratio velik broj znatiželjnih posjetitelja koji su ovdje mogli o gljivama puno naučiti. Među ostalim upriličena je i izložba različitih vrsta koju su priredili i predstavili članovi Udruge gljivara »Ožujka« iz Rijeke, a stručnjaci iz Udruge bili su na raspolaganju za sva pitanja posjetitelja te su im pružili korisne savjete i informacije.
– Posjetiteljima smo priredili izložbu od nekih sedamdesetak vrsta gljiva i sudeći po njihovu broju oko našeg štanda sa izloženim gljivama, vjerujem da im je zanimljiva, rekla nam je predsjednica riječke Udruge gljivara Marija Klarić.
U Gradskoj knjižnici Senj predavanje na temu »Kako prepoznati pravi vrganj?« održao je Ervin Raguzin i svima koji se žele upustiti u svijet gljivarenja ponudio niz praktičnih savjeta.
– Poseban naglasak bio je kako prepoznati pravog vrganja. To je dobro za početnike da se oslobode straha, a za profesionalce da razumiju što i gdje beru, jer postoje četiri različite vrste vrganja, i to je bitno razlikovati, kazao je Raguzin, a predavanje je bilo potkrijepljeno velikim brojem fotografija i praktičnim primjerima iz prakse.
Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit na ovoj je fešti imala štand na kojem su njeni zaposlenici predstavili ponudu i Parka i Kuće Velebita, a posjetitelji su imali i priliku sudjelovati i u edukativnom nagradnom kvizu te degustirati lokalne proizvode iz Krasna.
Na fešti se kuhao i gulaš od gljiva, a kuhala ga je tvrtka Exluziva d.o.o. iz Novog Vinodolskog. Spravljao se u velikoj padeli, a kako nam je rekao kuhar Goran utrošili su 10 kilograma kapule, 40 kilograma mesa, 10 kilograma gljiva, tri litre umaka od rajčica, litru vina i puno začina. A uz začine u gulašu fešta je bila začinjena i glazbom, a za taj zabavni dio bila je zadužena senjska grupa Mirakul.