Najbolji

Dodijeljene nagrade najboljim senjskim sportašima, većina priznanja u rukama rukometaša

Dorotea Prpić

Najbolji sportaš je Ivan Barbić iz RK-a Senj, najbolja sportašica je Martina Nekić iz ŽRK-a Senia, najbolji trener je Josip Štokić iz RK-a Senj, a najbolji sportaš do 18 godina je Marko Hodak iz NK-a NehajSENJ – Na redovitoj godišnjoj skupštini Zajednice sportova Grada Senja, među ostalim su dodijeljena priznanja najboljim sportašima i sportskim klubovima u 2019. godini koja im je uručio predsjednik Milan Nekić.


Za najboljeg sportaša u prošloj godini proglašen je Ivan Barbić, mladi 18-godišnji senjski rukometaš koji iza sebe ima već niz sportskih uspjeha. Rukometom se počeo baviti sa sedam godina, a svoju nadarenost pokazao je već na utakmicama mini rukometa tako da je na mnogim utakmicama na kojima je nastupao bio najbolji igrač ili najbolji strijelac ili pak član najbolje petorke turnira. U tom uzrastu najveći uspjeh mu je bio osvajanje trećeg mjesta na Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu, a taj uspjeh je ponavljao tri godine za redom. Prelaskom u veliki rukomet s Rukometnim klubom Senj pet puta se plasirao u završnicu Prvenstva Hrvatske i to s generacijama 2000. i 2002. godište. Godine 2018. je na završnici Prvenstva Hrvatske bio najbolji strijelac. Sa svojom osnovnom i srednjom školom je jednom bio prvak države, jednom su bili drugi, a jednom osvojili treće mjesto. Godine 2019. je sa seniorskom momčadi osvojio naslov prvaka 2. HRL-zapad te su se plasirali u 1. HRL-jug. Od 2016. godine je stalni reprezentativac Hrvatske. Kao član kadetske reprezentacije Hrvatske 2019. godine je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskom festivalu mladih u Bakuu, ujedno je i drugi strijelac reprezentacije. Dobitnik je i nagrade »Dražen Petrović« za izvrsnost u sportu za 2019. godinu.


Tri reprezentativca


Najbolji trener za 2019. godinu je Josip Štokić koji se nakon igračke karijere u RK-u Senj posvetio treniranju početnika i mlađih uzrasta. S raznim dobnim skupinama mladih rukometaša osvojio je velik broj prvenstava i turnira, a od velikog broja dječaka koje je trenirao istaknula su se trojica, danas kadetski reprezentativci. U posljednje vrijeme ovaj 36-godišnjak trenira seniorsku momčad RK Senj s kojom je u natjecateljskoj sezoni 2018./2019. osvojio prvo mjesto u 2. HRL-zapad i ostvario ulazak u 1. HRL-jug.
Martina Nekić je najbolja sportašica u 2019. godini. Danas 23-godišnjakinja se rukometom počela baviti u kategoriji djevojčica, a prve je utakmice odigrala u mlađoj kadetskoj ekipi senjskog Ženskog rukometnog kluba Senia. U svim uzrastima u kojima se natjecala osvajala je medalje i priznanja. Bila je uspješna na domaćim i međunarodnim turnirima, od kojih je za izdvojiti međunarodni turnir u Italiji, u Ferrari.


Niz godina je članica seniorske ekipe koja je još od 2006. godine natječe u 2. HRL, a prošle godine je preuzela i kapetansku traku. Danas je jedna od ponajboljih i jedna od najiskusnijih igračica u ŽRK-u Senia.


Senior sa 16 godina


Najbolji sportaš do 18 godina je nogometaš Marko Hodak, rođen 2003. godine, srednjoškolac koji nakon završene osnovne škole u Senju danas u Rijeci pohađa srednju medicinsku školu, smjer fizioterapija. Registriran je igrač u Nehaju od 2011. godine kada je krenuo igrati za početnike. U Nehaju je prošao sve uzrasne kategorije, sada igra u kategoriji juniora s kojom je ove godine osvojio Kup Ličko-senjske županije, a kao šesnaestogodišnjak se izborio za mjesto u seniorskoj momčadi Nehaja.


Za najbolji muški sportski klub proglašen je Rukometni klub Senj. Osnovan je 1956. godine i u kontinuitetu djeluje do danas te je jedan od sportskih simbola grada Senja, a natjecao se u raznim ligama. Najveći uspjesi kluba su natjecanje u 2. ligi bivše države, prvaci su bili jedinstvene Hrvatske lige 1969. godine, prvaci primorsko-istarsko-goranske lige 1980., 1985. i 1988. godine., prvaci 2. HRL-zapad 1999., 2008. i 2019. godine te pobjednici Kupa regija zapad 2006. godine. I mlađe dobne skupine kluba osvajale su prvenstva i razne turnire, a u posljednje četiri godine u senjskom klubu stasala su tri kadetska reprezentativca – Ante Babrić, Demijan Sukurica i Ivan Barbić. Od seniorskih reprezentativaca u klubu je stasao reprezentativni vratar Ivan Pešić, a i današnji reprezentativac Luka Cindrić je dvije godine proveo u senjskom klubu. U ranijim razdobljima u radu kluba je sudjelovao i prof. Mile Rončević koji je bio član stručnog stožera rukometne reprezentacije koja je 1996. godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju, a u Senju je s rukometnom karijerom započeo i Josip Šojat, kasnije trener RK-a Podravka s kojom je osvojio Ligu prvaka.