Akcija diljem Hrvatske

Sufinanciranjem kastracija do što manjeg broja napuštenih životinja i što zdravijih ljubimaca

Marin Smolčić

NL arhiva

NL arhiva

Svoj dopinos u ovome imaju svi hrvatski gradovi, što se izražava  putem subvencije kojom se sufinancira prvo cijepljenja pasa, mikročipiranje pasa te kastracije i sterilizacije pasa i mačaka. Polovicu troškova snose jedinice lokalne samouprave, a ostalo vlasnici životinja 


Diljem svijeta svoje su mjesto u kalendarima našle brojne aktivnosti. Tako slavimo Dan grljenja, ljubljenja, špageta, cipela, trčanja… Svakako zvuči pomalo morbidno što se danas obilježava Svetski dan kastracije pasa i mačaka.


Diljem Like i danas se mogu vidjeti tužne i ružne scene uginulih štenaca i mačića koje su kao suvišan teret vlasnici jednostavno  stavili u vreću i utopili! Kao u onoj staroj i okrutnoj poslovici po kojoj se ‘prvi mačići u vodu bacaju’! Neki se, nažalost, i danas drže tih starih vjerovanja pa se ponekad u centru Gospića u rijeci Novčici vide vreće iz kojih vire tijela ubijenih mačića ili štenaca. Ovo svakako povlači pitanje kakav čovjek može dići ruku na tek okoćene i nemoćne životinje!?!
U više od 70 zemalja svijeta danas se obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka jer želi se ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje. 


Svoj dopinos u ovome imaju svi hrvatski gradovi, što se izražava  putem subvencije kojom se sufinancira prvo cijepljenja pasa, mikročipiranje pasa te kastracije i sterilizacije pasa i mačaka. Polovicu troškova snose jedinice lokalne samouprave, a ostalo vlasnici životinja.


Lički gradovi Gospić i Otočac najdalje su otišli u smislu pomaganja životinjama jer se cijepljenje pasa, čipiranje i po potrebi kastracija vrše već godinama.


Kako nam je rekao dr. vet. med. Tomislav Rukavina iz Veterinarske stanice Gospić ovakve se akcije na terenu provode već dulji niz godina. Tako je samo lani na području Gospića na zahtjev vlasnika kastrirano oko 200 pasa i mačaka.