ribogojilište »Leko«

Čuvena pastrva iz Gacke ušla u riblji asortiman »Argete«

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

»Argeta« je s ribogojilištem »Leko« ugovorila otkup fileta svježe riječne ribe kako bi lansirala novu paštetu od pastrve. Prodaje se ekskluzivno na policama 360 Konzumovih trgovina. Atlantic Grupa prepoznala je vrhunsku kvalitetu ličke pastrve i ribogojilišta iz Sinca pokraj OtočcaOTOČAC – »Ljepotica boje opala«, »kraški biser, raj za ribolovce«, »rijeka nad rijekama«. Ovo su samo neki od naziva i epiteta koje zaljubljenici prirode koriste za rijeku Gacku. Ova rijeka je bez premca najčišća lička rijeka što se u duljini od 61 km tromo valja Gackom dolinom. Ljudska neutaživa žeđ za energijom skratili su joj put pa većim dijelom starog vodotoka sada krotko teče u Brloško jezero, odakle će dati zamah Hidroelektrani Senj.


Odlikuje je čista bistra voda koja unatoč krševitom kraju relativno sporo teče. Prosječna temperatura Gacke nije za kupače jer ljeti iznosi 10,8 °C, a zimi 7,9 °C. Zato je Gacka životni areal, pravi raj, za pastrvu, posebno za autohtonu potočnu pastrvu.


Gacka je bez premca u još nečemu: nalazi se u svim svjetskim ribolovnim kartama kao jedna od najboljih salmonidnih rijeka. Dovoljna potvrda ovoga statusa je stalno povećavanje broja sportskih ribolovaca koji za svoje užitke stižu čak iz Japana! Potroše pritom puno vremena i novca za put da bi zabacili umjetnu mušicu u virove Gacke. Pastrvu ulove, fotkaju je i puste natrag u rijeku!


Pašteta u pravi čas
Ova ljepotica na svijet dolazi iz Tonković vrila, Klanca i Majerovog vrila. Ovo potonje je ribogojilište poduzeća »Leko« u mjestu Sinac. Tražiti proizvod ove tvrtke koji je »više prirastao srcu« potrošačima malo je teža zadaća. Majerovo vrilo svojom besprijekornom čistoćom odavno je jamstvo za visoku kvalitetu svježe pastrve. Kavijar iz Sinca našao je put i do trpeza probirljivih hedonista Europe i Amerike, zatim sušena i usoljena pastrva i fileti.


Od sredine listopada na policama Konzuma nalazi se po prvi put riblja pašteta od pastrve. Atlantic Grupa prepoznala je vrhunsku kvalitetu ličke pastrve i ribogojilišta iz Sinca pokraj Otočca pa su iskoristili priliku za razvoj gospodarstva u ovo koronavrijeme. Pokrenuli su dodatak svojeg asortimana »Argeta« i vlastite nove paštete od pastrve. Na ovaj je način »Argeta« dala vjetar u leđa inicijativi »Podržavamo lokalno« za koju je Konzum osmislio projekt »Najbolje iz Hrvatske«.


»Argeta« je s ribogojilištem »Leko« ugovorila otkup fileta svježe riječne ribe kako bi lansirala novu paštetu od pastrve. Prodaje se ekskluzivno na policama 360 Konzumovih trgovina.
Nema sumnje kako su Atlantic Grupa i njezin brend »Argeta« došli u pravom trenutku, a potom im se pridružio i Konzum. Za ribogojilište »Leko« to predstavlja više od pomoći, to je priznanje upornom radu, proizvodima i timu, dokaz da se i u teškim vremenima mogu stvoriti partnerstva i pronaći nove prilike.


Ulaganje i trud


Generalni direktor ribogojilišta je doktor veterine Josip Leko. S puno strasti i entuzijazma govori o pothvatu u koji je u samome startu uložio milijun eura. Dakako, i samoga sebe.
– Tvrtka »Leko« d.o.o. je kupila ribogojilište u Sincu kraj Otočca prije 20 godina. Cijeli je kompleks bio oronuo i u derutnom stanju, sa zaposlenicima bez plaća. Čekao nas je velik posao pa smo u sljedećih 6-8 godina ponajviše ulaganjem vlastitih sredstava i kreditom komercijalne banke radili na obnovi i izgradnji ovog proizvodnog kompleksa.


Lički kavijar u Švicarskoj

Kavijar smo iz Like uspjeli vrlo uspješno izvesti u Švicarsku, pri čemu su nam kupci ponajviše hoteli i restorani najviših kategorija. Ovo su činjenice na koje smo kao mala tvrtka iz Like osobito ponosni, ističe Josip Leko te dodaje kako je plasiranje novog proizvoda na tržište Hrvatske zajedno s Atlantic Grupom i Konzumom pothvat koji ga posebno veseli jer vjeruje u početak dugogodišnje upješne suradnje.

Izgradili smo nove pogone za preradu i obradu ribe, napravili predkomore i komore za duboko zamrzavanje, dva tunela za šokiranje ribe cca kapaciteta 200 tona. Trebalo je izgraditi i mnoštvo manjih objekata poput skladišta hrane, nadstrešnica za opremu, novu branu, kompletno rekonstruirati mrijestilište i rastilište itd. Sve je izgrađeno i ugrađeno po najnovijim tehnološkim standardima što dokazuje i činjenica da je »Leko« davno prije no što je Hrvatska pristupila EU-u imao Europski izvozni broj, ali i osigurao svu tehnološku i pravnu dokumentaciju za izvoz u SAD, rekao nam je Josip Leko kojega posebno veseli poslovni uzlet novoga projekta.


Koja je bolja


Ribogojilište u Sincu oduvijek je poznato po autohtonoj potočnoj pastrvi i njezinoj lososkoj rođaki kalifornijskoj pastrvi. Ljubitelji riječne ribe teško će definirati koja je pastrva ukusnija jer će jedni uvijek glorificirati domaću, potočnu pastrvu, dok će drugi na sav glas hvaliti narančasto meso i kvalitetu kalifornijske pastrve. Jedno je svakako sigurno: u oba slučaja sladokusci ne mogu pogriješiti!


Josip Leko posebno je ponosan na stalni porast proizvodnje vrhunske pastrve.
– Naš punosistemski ribnjak godišnje proizvodi vlastitu mlađ u broju od oko dva milijuna jedinki i oko 200 tona konzumne pastrve. Uz novi pogon prerade dobili smo i mogućnost razvijanja i vlastite linije delikatesnih proizvoda iz koje bi ponajviše voljeli izdvojiti Kavijar te Dimljeni filet od pastrve iz Gacke, kaže Josip Leko.