PROBLEMA NEMA

Ličke pčele se nemaju gdje otrovati! Ekološka oaza bez incidenata u nestručnom rukovanju pesticidima

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Zato su pčelinje zajednice u ovom dijelu Hrvatske zdrave i u tom smislu zaštićene, odgovorio nam je pčelar Alen Zorić.GOSPIĆ – Pomor pčelinjih zajednica na sjeveru Hrvatske ponovno je aktualizirao problem nestručne i prekomjerne uporabe pesticida na hrvatskim poljima. Iako još uvijek nema stručnog inspekcijskog zaključka o ovoj problematici pčelari upiru prstom u neke vlasnike polja zasađenim uljanom repicom koju je netko očito nestručno tretirao prekomjernom uporabom pesticidima čija je zasićenost otrovnim tvarima bila pretjerana.


Jedan od najpoznatijih ličkih pčelara svakako je Gospićanin Alen Zorić. Na upit o zdravlju pčela u ovdašnjim pčelinjacima Zorić je kratko odgovorio kako na području Ličko-senjske županije prema njegovim saznanjima po tom pitanju nema problema.


-Lika je poznata kao ekološka oaza i ovdje se ne uzgaja uljana repica niti je do danas bilo incidenata vezanih uz nestručno rukovanje pesticidima. Zato su pčelinje zajednice u ovom dijelu Hrvatske zdrave i u tom smislu zaštićene, odgovorio nam je pčelar Alen Zorić.


Alen Zorić
Ovome pasioniranom pčelaru je, osim proizvodnje meda i ostalih pčelinjih preparata, prioritet uzgoj matica. U 100 košnica Alen Zorić godišnje uzgoji oko 1000 matica. U pitanju je selektivni uzgoj, svaka matica ima svoj proizvodni certifikat dobiven od resornog Ministarstva i matice tek tada smiju krenuti na tržište.