Izložba

“La Grande Bellezza”: U Opatiju je stigao limeni ljepotan, ovo je Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934.

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ovo multimedijsko putovanje kroz prirodne ljepote, povijest i arhitekturu Italije priča povijest talijanskog automobilskog dizajna kao sinonima jedinstvene kulture i stila.Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine je pravi ljepotan i od danas pa do 26. travnja se može pogledati u Opatiji, u foajeu Centra Gervais gdje je pred velikim brojem uzvanika i zaljubljenika u automobile otvorena izložba “La Grande Bellezza”, postavljena u okvirima manifestacije Dan talijanskog dizajna u Hrvatskoj.


Foto galerija: Otvorena izložba "La Grande Bellezza" o talijanskom dizajnu automobila Foto: Mateo Levak


Ovo multimedijsko putovanje kroz prirodne ljepote, povijest i arhitekturu Italije priča povijest talijanskog automobilskog dizajna kao sinonima jedinstvene kulture i stila.


Uz najvažniji izložak koji je izazvao najviše pažnje, pogledati se mogu još i vrijedni dizajnerski nacrti, te fotografije i makete.
Foto Mateo Levak


Podaci o Alfa Romeu s opatijske izložbe su impresivni, budući da se radi o jednom od najnaprednijih i najprestižnijih automobila proizvedenih tridesetih godina prošloga stoljeća.


Snaga i iznimna brzina od čak 180 kilometara na sat odlike su ovog sportskog spidera s karoserijom renomirane kuće Touring iz Milana koji je služio kao Gran Turismo i kao trkaći automobil.


Foto Mateo Levak


Godinama je ova Alfa bila nepobjediva na utrkama, kako cestovnim, tako i na stazama, osvojivši brojne nagrade među kojima se ističu Mille Miglia, Targa Florio, Velika nagrada Monaka i čak četiri puta 24 sata Le Mansa.


Foto Mateo Levak


Alfu Romeo 8C 2300 vozili su neki od najpoznatijih vozača svog vremena: Nuvolari, Campari, Chinetti, Brivio, Sommer, te Borzacchini, moglo se čuti na otvorenju izložbe koja slavi remek djela talijanskog dizajna.


Foto Mateo Levak


Izložba je postavljena zahvaljujući suradnji Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu, Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba i Nacionalnog muzeja automobila iz Torina – MAUTO.


Foto Mateo Levak


U Rijeci i u Opatiji održava se u suradnji s Gradom Rijeka, Gradom Opatija, Galerijom Kortil – HKD na Sušaku, Festivalom Opatija, Talijanskom Unijom i izdavačkom kućom EDIT.


Otvorenom ju je proglasio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, a publici su se obratili i Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, Mariella Mengozzi, direktorica Nacionalnog muzeja automobila iz Torina, Vojko Braut, zamjenik župana PGŽ i Davide Bradanini, generalni konzul Italije u Rijeci.


Foto Mateo Levak


Nacionalni muzej automobila iz Torina – MAUTO jedan je od najstarijih u svojoj kategoriji, a njegov postav predstavlja povijest automobila, njegovu transformaciju od prijevoznog sredstva do kultnog predmeta, od začetka ideje pa sve do suvremene kreativne misli, analizirajući kroz evoluciju automobila epohalne društvene promjene.


Foto Mateo Levak


– Ovaj dragulj naše kolekcije dopremili smo u Opatiju iz Torina i želja nam je da u njemu do kraja izložbe uživa što veći broj zaljubljenika u automobile – poručila je Mariella Mengozzi, dok su se domaćini zahvalili na suradnji svima koji su dali doprinos realizaciji izložbe koja će dodatno produbiti prijateljstvo i suradnju između Italije i Hrvatske.


Foto Mateo Levak


Prema riječima opatijskog gradonačelnika Kirigina, prvi se puta u povijesti Centra Gervais uspjelo ugostiti izložbu ovakovoga tipa, a kako je najavio zamjenik župana Braut, uskoro se slavi i 120 godina automobilizma u PGŽ, odnosno prve utrke na ovim prostorima koja se vozila na relaciji Opatija – Nica.


Foto Mateo Levak


Ulaz na izložbu je slobodan, a u Centru Gervais će se moći pogledati do 26. travnja, dok će u Galeriji Kortil u Rijeci gdje se otvara sutra, u utorak u 19 sati uz druge modele automobila biti otvorena do 3. svibnja.


Nakon Rijeke, kompletna izložba će se 12. svibnja preseliti u Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu.