GRADSKO VIJEĆE

Krk spreman sa 7,5 milijuna kuna sufinancirati uređenje obale

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Unatoč protivljenju vijećnika NL-a Krk, usvojen je sporazum kojim Grad iskazuje spremnost da s polovinom iznosa od 15 milijuna kuna sudjeluje u troškovima opločavanja, dijelom i širenja dužobalnih šetnica, budući da se baš na tom potezu odvija cjelokupan život gradaKRK – U krčkoj Velikoj vijećnici u čijem su se prostranom interijeru vijećnici Gradskog vijeća Krka mogli razmaknuti na i više nego propisanu udaljenost, održana je sjednica tog predstavničkog tijela. Jedna od točaka koja je u ovoj prigodi izazvala najživlju raspravu i najviše razilaženja, barem između dijela vijećnika Nezavisne liste Krk i njenog predlagača, gradonačelnika Darija Vasilića, očekivano je bila tematika povezana s planovima ulaganja u uređenje krčke luke.


Iako je ovog puta na tapetu bio »samo« prijedlog odluke o prihvaćanju sufinanciranja kapitalnih projekata, odnosno radova koji bi se idućih godina, etapno, trebali izvoditi na uređenju i ambijentalnom oplemenjenju najprije Ribarskog mula, a potom i Glavnog mula te obale Marina (u zoni koja povezuje ta dva lučka objekta), »razmjena mišljenja i stavova« o načinu ulaganja gradskog novca u lučko područje koja se povela između Vasilića s jedne, i vijećnika Gorana Marevića te Davida Mrakovčića s druge strane, pokazala je da se po pitanju načina upravljanja lukom i lučkim sadržajima među vijećnicima različito razmišlja.


I dok su spomenuti Vasiliću spočitavali da se o detaljima budućih zahvata premalo zna, posebno u smislu predlaganja »vezanja« proračuna uz obveze budućeg sufinanciranja lučkih zahvata, Vasilić je sporazum kojim je Gradska uprava pokazala spremnost sudjelovanja u troškovima opločavanja, a dijelom i širenja dužobalnih šetnica u polovini iznosa ukupno procijenjenog na 15 milijuna kuna, takav svoj prijedlog pravdao tvrdnjom da se podrškom predloženom sporazumu sa Županijskom lučkom upravom Krk zasad tek načelno i okvirno iskazuje intencija Grada da idućih godina sudjeluje u zahvatima uređenja i oplemenjenja javnih površina na kojima se, ustvrdio je, zapravo odvija cjelokupan život grada.


Polemika i oko ravnateljice
– Iskazom spremnosti da dogodine osiguramo 2,5 milijuna kuna za opločenje Ribarskog gata, potom u idućoj godini istim iznosom podržimo i uređenje glavnog mula, te u 2023. godini i obale Marina, na neki ćemo način rezervirati investicijska sredstva i kapacitete ŽLU-a Krk koji će, u protivnom, u izostanku takvih naših htijenja svoju investicijsku pažnju zasigurno pokloniti nekim drugim otočnim lukama, ustvrdio je Vasilić.


Potcrtao je da predloženi sporazum nije nepromjenjiv te da je tek okvirne i deklarativne prirode, kao dokument koji će u obvezan i ugovorni akt u idućim godinama vijećnici imati priliku pretočiti nakon što ŽLU izradi svu potrebnu projektnu i troškovničku dokumentaciju te ishodi potrebne dovole bez kojih se ulaganja te vrste ne mogu izvoditi. Nakon usvajanja te točke uz dva glasa protiv i s jednim suzdržanim, s istim je omjerom i rasporedom snaga nakon rasprave usvojen i prijedlog odluke o imenovanju ravnateljice Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan«, Irene Žic Orlić, kojoj je uvjerljivom većinom vijećničkih glasova mandat na toj funkciji produljen i u narednom četverogodišnjem razdoblju.


Polemika koja se i po tom pitanju povela između Marevića i gradonačelnika Vasilića pokazala je da se većina članica i članova Vijeća ipak nije složila s ocjenom svog kolege da je stanje u krčkom vrtiću po mnogim pitanjima »katastrofalno«. Marević je, naime, tvrdio da se ondje i među zaposlenicima osjeća nezadovoljstvo, ali i strah od gubitka radnog mjesta u slučaju javnog iznošenja svog neslaganja s novom-starom ravnateljicom, kao i da zbog lošeg vođenja te ustanove mališani pate zbog nedostatka dodatnih odgojnih sadržaja. Odbacujući takve tvrdnje, Vasilić je istaknuo da se o podršci reizboru dosadašnje ravnateljice bez zadrške pozitivno izjasnilo i vrtićko Upravno vijeće u kojem, uz predstavnike više krčkih lokalnih jedinica (kao suosnivača), sjede i predstavnici zaposlenika te Vijeća roditelja.


Držeći se »predškolske tematike«, vijećnici su većinom glasova podršku dali i prijedlogu izmjena i dopuna statuta te ustanove, kao i pravilnika o njenom unutarnjem ustrojstvu. Taj će, na koncu glatko usvojeni prijedlog, omogućiti da se stari, netom obnovljeni i uređeni krčki vrtić sad i službeno registrira kao još jedna područna ispostava otočnog Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan«, ali i da se postojeći odgojni kadar te ustanove ojača sa šest novih odgojiteljica i manjim brojem pomoćnog osoblja.


Slab interes za gradske elektrobicikle

U raspravi po točki kojom je tvrtki Ponikve eko otok Krk izdana suglasnost na opće uvjete korištenja sustava javnog iznajmljivanja elektrobicikala Krk-bike, a koji se već počeo provoditi proteklog ljeta, doznali smo da taj sustav dosad baš i nije zaživio, odnosno da zbog nekog razloga nije bio dobro prihvaćen od korisnika.
– Je li u pitanju previsoka cijena najma bicikala ili prekompliciran postupak registracije zainteresiranih, tek trebaju pokazati analize, ali sigurno je da nismo zadovoljni spoznajama do kojih smo došli iščitavanjem izvješća krčkog komunalca, ustvrdio je Vasilić. Pritom je vijećnike upoznao s podatkom da je deset elektrobicikala, ponuđenih na korištenje u središtu grada, protekle sezone korišteno svega 236 puta. Na putu su bicikli ukupno proveli 2,5 tisuće sati, a od njihova je iznjamljivanja uprihođeno 5.114 kuna, što nikako ne zadovoljava, zaključio je čelnik izvršne vlasti. Ustvrdio je da će komunalci po tom pitanju nešto ipak morati mijenjati, a sve kako bi se bicikli napokon počeli koristiti te se time smislenim učinila i ulaganja u njihovu nabavu.

Četiri nove odgojateljice tako će već za koji dan, nakon što s radom krene stari-novi krčki vrtić, o predškolcima skrbiti u tom područnom vrtiću, dok će dvije odgajateljice ojačati kadar područne jedinice u Malinskoj gdje također postoji potreba za povećanjem broja odgojnih skupina, pa tako i za ekipiranjem odgojnog osoblja.


Dobra vijest za obrtnike


Trosatna sjednica Gradskog vijeća iznjedrila je i Odluku o smanjenju zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, a radi ublažavanja posljedica za gospodarstvenike uzrokovanih epidemijom COVID-19 bolesti. Njome će se od prvog dana idućeg mjeseca pa do konca veljače iduće godine svim krčkim obrtnicima (bez obzira na djelatnost kojom se bave), kao i pravnim osobama koje se bave ugostiteljskom, trgovačkom, uslužnom ili pak izložbenom djelatnosti, mjesečna zakupnina prostora koji koriste umanjiti za 45 posto – postotak koji je kao prosjek smanjenja broja ovogodišnjih noćenja (u odnosu na lanjska) utvrđen kroz izvještaje Gradskog TZ-a.


Predstavničko tijelo je, silom prilika, odlučilo ponoviti javni poziv za isticanje kandidatura za budući sastav Savjeta mladih Grada Krka. Naime, slijedom prethodnog poziva za popunu tog sedmeročlanog tijela pristigla je samo jedna kandidatura, ona gradske organizacije HDZ-a, zbog čega se to savjetodavno tijelo okrenuto brizi o interesima i potrebama mladih, barem trenutno, ne može formirati.