Dodjela školarina

KRK Školarcima bez očeva pomoć od po 4.000 kuna

Mladen TrinajstićKRK – Nastavljajući svoju višegodišnju praksu finacijskog podupiranja potrebitih mališana, Upravni odbor otočne humanitarne udruge »Andrijana Gržetić« raspisao je ovih dana još jedan u nizu svojih natječaja za dodjelu školarina osnovnoškolcima koje odgajaju samohrane majke – udovice. Natječaj se odnosi na školsku godinu 2020/21., a namijenjen je učenicima koji će u toj nastavnoj godini upisati jedan od razreda osnovne škole, a kojima je otac preminuo te ih uzdržava samohrana majka udovica. Uz to, natječaj osmišljen temeljem oporučne želje pokojne otočanke (čije ime nosi humanitarna udruga) koja je i sama, kao samohrana majka, iskusila breme neimaštine i težine života u okolnostima gubitka bračnog druga, kao jedan od uvjeta nužnih za ostvarivanje prava na školarinu propisuje i da potencijalni korisnici moraju imati prebivalište na otoku Krku, a iznimno i u ostatku područja Primorsko-goranske županije. K tome, uvjet je i da učenici ne ponavljaju razred te da ih krasi uzorno ili dobro vladanje.


Kako nam poručuju iz Upravnog odbora udruge koja stoji iza tog, otočanima već dobro poznatog programa, prijavnicu (koja je sastavni dio natječajne dokumentacije) ispunjava i potpisuje kandidatova majka. Uz spomenuti obrazac (kojeg je moguće dobiti zahtjevom poslanim na e-mail udruge [email protected]), kandidati obavezno moraju priložiti i dokaz da je prijavljeni učenik ili učenica u školskoj godini upisan u jedan od razreda osnovne škole, uključujući i one koji će u rujnu tek krenuti u prvi razred, dokaz da ne ponavljaju razred te dokaz da je kandidatov otac preminuo te da dijete odgaja samohrana majka udovica.


Sukladno uobičajenoj praksi tog umnogome neobičajenog »stipendijskog« natječaja, majke mališana koji se prijavljuju trebaju priložiti i potvrdu o svojim primanjima te presliku osobne iskaznice. Natječaj je otvoren do 3. rujna ove godine, a visina pojedinačne školarine, i to u obliku jednokratnog iznosa, određena je pravilnikom Udruge na iznos od 4.000 kuna. Prednost pri dodjeli imat će kandidati s otoka Krka, zatim kandidati slabijeg imovinskog statusa te oni koji imaju još braće ili sestara na redovnom osnovnoškolskom i srednjoškolskom školovanju. Ispunjene i potpisane prijavnice s traženom dokumentacijom treba preporučeno poslati na adresu Upravnog odbora Udruge – Sveti Vid 36, 51514 Dobrinj, s naznakom: Za Natječaj.
Svi kandidati o rezultatima natječaja bit će obaviješteni pismenim putem. Identitet niti jednog od korisnika ovog programa, odnosno dobitnika školarina ne objavljuje se javno, a sve dodatne informacije, pojašnjenja, kao i dokumentacija potrebna za prijavu, mogu se zatražiti na već spomenutoj adresi elektroničke pošte.