Ponoćna svečanost

Krk je točno u ponoć otvorio pjenušac: Mostom su prvi bez naplate prošli bajkeri. Na ovo se čekalo 30 godina

Edi Prodan

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Borili smo se za ovaj dan, za ovaj čin godinama. Posebno bih tu istaknuo bajkere koji su svojim akcijama plaćanja mostarine u lipama dali do znanja kolika je snaga organiziranog naroda u bitki za svoja prava...Baš onako kao to Krk i susjedni kvarnerski otoci, Primorje i Rijeka znaju – točno u ponoć simboličnom, nepretencioznom feštom i otvaranjem pjenušaca krčkih vinara proslavljena je pobjeda nad birokracijom, proslavljeno je nakon punih trideset godina ukidanje naplate mostarine na Krčkom mostu!


Foto galerija: Ponoćno slavlje zbog ukidanja mostarina na Krčkom mostu


– Borili smo se za ovaj dan, za ovaj čin godinama. Posebno bih tu istaknuo bajkere koji su svojim akcijama plaćanja mostarine u lipama dali do znanja kolika je snaga organiziranog naroda u bitki za svoja prava. Konačno smo se izborili, most se u dolasku na otok Krk više ne mora – platiti, istaknuo je vidno razdragan Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka uz kojeg su na simboličnoj, “bajkerskoj” proslavi ukidanja mostarine nazočili još i Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj kao i Marinko Žic, načelnik općine Punat.


“Borili smo se za ovo godinama.”


Ostali čelnici jedinica lokalne samouprave otoka Krka – Neven Komadina, načelnik općine Dobrinj, Toni Juranić, načelnik Baške kao i Dragan Zahija koji se nalazi na čelu općine Vrbnik – opravdali su svoj ponoćni izostanak obavezom dolaska na formalnu, službenu svečanost ukidanja mostarine predviđenu za ponedjeljak u devet sati koju predvoditi ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Očigledno zbog brojnosti jutarnjih kamera priklonili su se “beauty sleep” čuvanju svježine svog izgleda, dok se načelnik opčine Malinska Robert-Anton Kraljić zbog bolesti izuzeo s – obje proslave.


Pjenušci Katarine Toljanić

Nismo htjeli izdvajati niti jednu vinariju, ali s obzirom na nedavni tragični događaj, istinski nas se je dojmila poruka koju je s nekoliko boca pjenušaca “Gospoja” na jedan simbolički način poslala Katarina Toljanić, istaknuo je Vasilić. Tim više što je mostarina ukinuta točno mjesec dana od kako nas je napustio jedan od najznačajnijih krčkih vinara Franjo Toljanić.

Kako je već duže vremena jasno, od kad je postalo izvjesno da se mostarina uistinu ukida, zbog tog je čina došlo do svojevrsnog političkog raskola. Razlog je polaganja prava na ” zaslugu” ukidanje mostarine. Kako su nam k tome pred vratima izbori, svatko uzima svoj komadić slave gdje god stigne.


snimio Marko Gracin


Maknemo li politiku, kako se po općem ozračju moglo vidjeti, ponajviše po ozarenim licima nekoliko desetaka bajkera koji su simbolično prvi prešli most u oba smjera, kako i koliko god tko “politički kapitalizirao” ukidanje naplate prolaska Krčkim mostom, svima “nepolitičnima” najvažnije je samo jedno – da je most besplatan. Sigurno je i to da će izletnički, eno-gastronomski, ili naprosto turizam koji možemo nazvati “odlazak na Krk na kavicu” dobiti svojevrstan uzlet.Ukidanje, možda i ne toliko financijski velikih, ali da psihološki značajnih nekoliko desetaka kuna koje je trebalo platiti za prolazak mostom, jednom od najznačajnijih jadranskih otoka dat će dodatni razlog za gospodarski razvoj. I da, bilo je lijepo, veselo, baš onako posebno kad se koža ježi, biti točno u ponoć na veselom mostu koji je u prvim sekundama 15. lipnja prestao biti jedinom hrvatskom spojnicom dviju obala za čiji se prelazak naplaćivala mostarina.Uz istaknute, fešti istinskog otvaranja mosta nazočili su još i mnogi predstavnici društvenog i političkog života Primorsko-goranske županije predviđenih Nikolom Ivanišem, riječkim dogradonačelnikom.


Most u “izuzetno lošem stanju”

Uz veliku feštu što je točno u ponoć nakon punih trideset godina od njegovog otvaranja konačno ukinuta naplata, čelnoci tri jedinice lokalne samouprave – Mirela Ahmetović, Marinko Žic i Darijo Vasilić, ujedno članovi SDP-PGS izborne koalicije – unutar koje Ahmetović i Vasilić imaju velike šanse za ulazak u Sabor – prokomentirali su modalitet održavanja kao i samo stanje mosta. Koje je, kako ističu, jako daleko od “svietala pozornice” i mlazeva pjenušca s kojim je noćas most simbolički bio obasjan i okupan.


“Kao čelnici lokalnih samouprava na otoku Krku godinama smo upozoravali i danas upozoravamo na nužnost hitnog i sveobuhvatnog ulaganja u sam objekt mosta koji je u izuzetno lošem stanju, što su potvrdile i stručne procjene o kojima se više puta govorilo u javnosti. Na tu smo temu nekoliko puta mi grado/načelnici otoka Krka razgovarali s resornim ministrima, kako onima iz prethodnih, tako i s ministrom aktualne Vlade, a osim konstantnih upozorenja i izraza zabrinutosti za sigurnost građana i posjetitelja koji svakodnevno prelaze most, zahtijevali smo i da se novac od naplate mostarine konačno uloži u njegovo održavanje i sanaciju, kao i u državnu cestovnu infrastrukturu otoka Krka. Do danas, naši su zahtjevi i apeli zanemarivani, a 83 posto prihoda od naplate mostarine, ili oko 50 milijuna kuna godišnje, trošio se na održavanje mostova u Republici Hrvatskoj koji nisu u režimu naplate kao i na nerentabilne dionice autocesta diljem zemlje te za krpanje dugova u cestovnom sektoru.”, istaknuli su u priopćenju čelnica Omišlja te čelnici Krka i Punta.


Zadnja smjena

Nakon punu 31 godinu rada na Krčkom mostu svoju je zadnju smjenu odradila blagajnica Senada Mekanović. Tuga, sjeta, premještaj, a postoji i opcija mirovine. S njom je zadnju smjenu odradio i voditelj smjene Siniša Rubčić.


Zadnja smjena radnika i radnica na naplati mostarine.