VRIJEDNA DONACIJA

Krčki osnovci dobili sofisticirani podvodni robot za istraživanje mora

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Na natječaju Instituta za razvoj i inovativnost mladih, mladi su Krčani, zahvaljujući dosadašnjem radu i programu, »osvojili« podvodnog robota s mogućnošću dubokog zarona i HD snimanja koji će im pomoći da istražuju morsko obalno okruženje te bilježe zapažanja i promjene.KRK – Predstavnici Instituta za razvoj i inovativnost mladih uručili su ovog tjedna vrijednu donaciju krčkim osnovcima. Članice i članovi Istraživačke skupine krčke OŠ »Fran Krsto Frankopan« u svojim su znanstvenim nastojanjima dobili tako novi vrijedan alat – podvodnog robota koji će, istakli su predstavnici matične škole Krk u sklopu koje spomenuta skupina izvannastavno djeluje, znatiželjnim osnovcima pomoći u produbljivanju znanja o moru te u njihovim nastojanjima doprinošenja zaštiti okoliša.


Institut za razvoj i inovativnost mladih još je početkom listopada raspisao natječaj za projekt »Građanska znanost: mjerenje i promatranje mora« na koji su se mogle prijaviti sve zainteresirane ustanove koje u Hrvatskoj rade s djecom. U ovom projektu, kažu nam ravnatelj krčke škole Serđo Samblić i voditeljica školske Istraživačke skupine, učiteljica Karmela Vajdoher Žilić, djeca će imati priliku da, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju morsko obalno okruženje, obavljaju zapažanja i bilježe promjene s vremenom, odnosno da čine sve što u svom redovnom poslu i čine »pravi« znanstvenici.


Prezentacija online


Glavna aktivnost koja će se u narednom periodu provoditi bit će periodičko mjerenje temperature mora duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično, ističu predstavnici Istraživačke skupine, dodajući da će se posebni dijelovi projekta čiji su sad i sami postali učesnici, usmjeravati integraciji s održivim morskim gospodarstvom, ali i istraživanju kopnenih voda. U idućoj se fazi projekt planira proširiti i na norveške škole i ustanove koje rade s djecom.
– Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti. Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka, kod njih se kroz ovakvo uključivanje u znanstvene aktivnosti i istraživački rad gradi osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za dobrobit vlastite obalne zajednice, kao i za šire društvo. Isto tako, izgrađuje se i njihova tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji, zaključila je Vajdoher Žilić.


Ponudili vlastitu viziju


Na natječaj posredstvom kojeg je Krčanima ovog tjedna stigla vrijedna donacija, prijavilo se dvjestotinjak ustanova iz svih dijelova naše zemlje. Prijavljeni su trebali prikazati svoj dosadašnji rad te prezentirati vlastite planove za budući rad s podvodnim dronom. Članovi Istraživačke grupe krčke škole u toj su prigodi predstavili i opisali svoj dosadašnji rad, među ostalim i svoja četiri istraživačka putovanja u Geopark Rab, rad na projektu »Jesu li periske stvarno zaštićene?« te razradu tema s raznih područja prirodnih znanosti koje su dosad obrađivali na satovima istraživača.


Ponudili su i vlastitu viziju korištenja drona s obzirom na mogućnosti koje pruža krčki akvatorij. Mladi krčki istraživači slijedom svega toga odabrani su za sudjelovanje u projektu, i to kao sedma od sveukupno 16 odabranih ustanova. Vrijednu su donaciju, u ime Instituta za razvoj i inovativnost mladih, mladim krčkim istraživačima uručili Nenad Bakić i Dario Vlahović. Osim nositelja projekta (IRIM-a), partneri ovog zanimljivog i hvalevrijednog projekta još su i WWF Adria, The European Wergeland Centre, HGSS, a financijskom donacijom projekt podržava i Mate Rimac.