Blagdanski ugođaj

Lijepa i ukrašena: Kostrena odjenula blagdansko ruho

P. N.

foto: Općina Kostrena

foto: Općina Kostrena

U ponedjeljak 6. prosinca, Kostrena slavi blagdan svetog Nikole, a Općina Kostrena svoj Dan kojeg će obilježiti Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i tom prilikom uručiti zahvalnice i priznanja najistaknutijim mještanima kao i podjelom poklona najmlađim sumještanima.Svečano paljenje lampica uvelo je Kostrenu u posebno razdoblje u godini – period od sv. Barbare do sv. Lucije i dalo joj pravi blagdanski ugođaj! Razloga za posjet Kostreni u prosincu neće nedostajati za što su se pobrinuli Turistička zajednica općine Kostrena, Općina Kostrena, Centar kulture Kostrena i kostrenski ugostitelji. Program su predstavili načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktorica Turističke zajednice općine Kostrena Belma Džomba i ravanateljica Centra kulture Borka Reljac.Predstavljanju bogatog programa prethodila je „humanitarna“ degustacija fritula, pripremljenih po recepturi iz redizajniranog izdanja „Tradicionalne kostrenske kuharice“, čije je izdavanje podržala INA, a koliko je vrijedno sačuvati stare recepte, dokazuju fine fritulice čijom je ponudom u samo sat vremena prikupljeno gotovo tisuću kuna za devetogodišnjeg dječaka iz Kostrene Tina Bešvira.

Posjetitelje se osobito dojmio blagdanski foto kutak u kojem su se svi poželjeli fotografirati i ponijeti fotkice za uspomenu iz Kostrene. Uz glazbenu podlogu benda Coffee Shop Acoustic, lampice su zasjale na brojnim lokacijama po Kostreni, koja je ove godine odlučila odjenuti novo i drugačije blagdansko ruho koje će u narednim godinama postajati još raskošnije i primjerenije trendovima i očekivanjima, osobito mlađih mještana.Lijepa i ukrašena, Kostrena će 4. prosinca proslaviti Barbarinu, prvu među kostrenskim zaštitnicima, a dan kasnije 5. prosinca, u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održat će se Mića Mikulna na kojoj će se kao i na svim drugim kostrenskim manifestacijama „sajati“. Sajanje je stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan svetog Nikole. Po uzoru na njegova dobra djela, organizatori kostrenskih manifestacija zajednički sudjeluju u prikupljanju sredstava za Tina kojem su se pridružili Kanal Ri i Humanitarna udruga Riječko srce kako bi u zajedničkoj akciji osigurali sredstva za kupnju invalidskih pomagala kojima će se Tinu olakšati svakodnevne aktivnosti.U ponedjeljak 6. prosinca, Kostrena slavi blagdan svetog Nikole, a Općina Kostrena svoj Dan kojeg će obilježiti Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i tom prilikom uručiti zahvalnice i priznanja najistaknutijim mještanima kao i podjelom poklona najmlađim sumještanima.


Kroz čitav prosinac deset kostrenskih ugostitelja pripremilo je posebnu blagdansku ponudu hrane i pića, a Turistička zajednica općine Kostrena posjetiteljima je osigurala “Kostrensku putovnicu”, zanimljiv dokument za dobru zabavu i lijepe poklone! Prilikom plaćanja računa u nekom od deset ugostiteljskih objekata, posjetitelji u „putovnicu“ skupljaju pečate, a kad putovnicu popune, zamijenit će ju za dar s potpisom poznatog kostrenskog dizajnera Juraja Zigmana.S njegovim potpisom u Žurkovu je postavljen raskošan foto kutak kojeg je Kostreni sponzorirala INA, s namjerom da doprinese blagdanskoj atmosferi, veselju najmlađih Kostrenjana i privlačnosti destinacije. Sigurni smo da će mnogi svoj posjet Kostreni poželjeti zaključiti baš na ovoj lokaciji „s potpisom“ i morem kao najljepšom kulisom!