Treninzi otežani

Korona stavila na čekanje velike planove sa školom košarke u Delnicama

Marinko Krmpotić

Školu košarke Gorski kotar pokrenuo je u rujnu 2017. u Delnicama nekadašnji košarkaš Davorin Klobučar s namjerom da okupi djevojčice i dječake s cijelog područja Gorskog kotara i oživi taj nekoć tradicionalan goranski sportDELNICE – Epidemiološke mjere utjecale su na bavljenje svim sportovima, a svakodnevna promjena situacije – rast broja oboljelih i neizvjesnost – trenutno stavljaju mnoge koji su u svijetu sporta na sto čuda. No, provjerili smo kako funkcionira primjerice Škola košarke Gorski kotar u Delnicama kada su epidemiološke mjere na njihovoj strani. Sam početak ove Škole košarke, u rujnu 2017. godine, imao je za cilj okupiti djevojčice i dječake s cijelog područja Gorskog kotara u sportskoj dvorani koja se i nalazi u sklopu Osnovne škole u Delnicama.


– Neko vrijeme postojao je Košarkaški klub u Delnicama, no on se zagasio pa sam stoga i pokrenuo ovu školu, jer smatram da je košarka tradicionalan sport u Gorskom kotaru te bi bilo šteta da skroz nestane iz ovog kraja. Inače sam i sam bivši košarkaš te posjedujem određeno znanje i vještine s tog područja, što sam i želio prenijeti dalje – pojasnio nam sam nastanak škole košarke Davorin Klobučar, trener, bivši vrhunski sportaš…


Svakodnevni upiti


S početnih 10, danas je broj članova popeo na ukupno 28. Od toga je osam djevojčica te dvadeset dječaka u dobi od 7 do 14 godina. Tri puta tjedno na sat vremena jedva dočekaju ući u svijet košarke te naučiti nešto novo o tom sportu.
– Taman smo krenuli s treninzima i upisima kad nas je pandemija koronavirusa zaustavila, ali s prvom prilikom smo se, kako bih ja rekao, vratilili na velika vrata u svijet košarke u Delnicama. Svakodnevno imamo upite za upise, a veliko mi je zadovoljstvo što imamo odličnu suradnju s roditeljima koji su podrška djeci u treninzima.


Jedna od velikih mojih želja i ciljeva je, kada se epidemiološke mjere konačno maknu i normalizira situacija, u Delnicama organizirati košarkaški kamp i turnire između svih košarkaških škola na području RH, a i šire. Same Delnice su sportski grad i imaje sve potrebno za odvijanje sportskih aktivnosti. Osim toga, velike su ambicije i za sustav natjecanja, da uđemo i pokažemo potencijal ove generacije igrača koja je itekako kvalitetna i srčana. Djeca, bez obzira na dobnu razliku, na treninzima djeluju kao pravi tim, razvijaju obostrano pomaganje, fokusirana su na timski rad, a na kraju treninga jako su sretni. A košarka, kao atraktivan i dinamičan sport koji razvija sve motoričke sposobnosti, to i zaslužuje.


Balansiranje s mjerama


Nadam se da ćemo s takvim radom nastaviti i dalje te da će biti prilika za dokazivanje uspješnog košarkaškog svijeta u Delnicama. Naravno, cijelo vrijeme se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera te svakodnevno balansiramo s onime što one donose, u nadi da će se vremena treninga ponovo vratiti – pojasnio nam je Davorin Klobučar pred početak treninga.


Naime, dok se još moglo trenirati, provjerili smo kako funkcionira jedan trening polaznika goranske Škole košarke. S košarkaškom loptom u ruci, nestrpljivo je među osam djevojčica trening čekala Lana Barić, koja je u košarci već tri godine, i to zahvaljujući svom prijatelju.


On je prvi krenuo trenirati košarku te je upitao i nju, a potom je ona povukla za sobom još nekoliko prijateljica na košarkaške treninge. Svi zajedno su složni, iako se i među njima zna dogoditi sportska svađa, no brzo se to riješi. Lana kaže da joj nije naporno trenirati, a kad krene u srednju školu, želja joj je nastaviti s košarkom. Do tada, treninzi ovdje jednostavno prekratko traju – poručila nam je na kraju Lana koju, kao i ostale, najnovije pooštrenje epidemioloških mjera zasigurno neće obradovati.