SASTANAK ŽUPANA

Komadina i Miletić o ipsilonu: Druga cijev Učke neće riješiti probleme bez punog profila do Matulja

Barbara Čalušić

Foto PGŽ

Foto PGŽ

Zbog sigurnosti i protočnosti prometa obećano nam je da će se paralelno uz izgradnju druge cijevi ići u otkup zemljišta i projektiranje dionice do Matulja, da bi gradnja mogla početi negdje pri završetku tunela i biti gotova do 2026. godine, smatra Komadina.RIJEKA – Župani Zlatko Komadina i Boris Miletić na jučerašnjem sastanku održanom u Puli dotaknuli su se brojnih zajedničkih tema, ali i pitanja dovršetka Istarskog ipsilona. Kako je rekao župan Komadina, probijanje druge cijevi tunela Učka neće puno toga riješiti jer do Matulja ima još deset kilometara jedne trake.


– Zbog sigurnosti i protočnosti prometa obećano nam je da će se paralelno uz izgradnju druge cijevi ići u otkup zemljišta i projektiranje dionice do Matulja, da bi gradnja mogla početi negdje pri završetku tunela i biti gotova do 2026. godine, smatra Komadina.


Župani su se dotaknuli i gospodarenja otpadom, a kako je naglasio Miletić, taj proces – od primarne selekcije do rješavanja goriva iz otpada nakon obrade u županijskim centrima – u Hrvatskoj nije zaokružen budući da tržište sekundarnim sirovinama nije uspostavljeno, stoga se Marišćina i Kaštjun muče sa sličnim problemima.
– Razgovarali smo o turističkoj sezoni i pandemiji koronavirusa gdje možemo konstatirati da su naše dvije županije “zelene”, a od početka zajednički inzistiramo da se situacija sa zarazom u Hrvatskoj gleda po županijama, a ne kao što je slučaj po principu statističkih NUTS 2 regija. Naši građani su odgovorni i stalo im je, prije svega do svog zdravlja, a onda i do gospodarstva, odnosno turizma. Načeli smo i temu poljoprivrede, te razmijenili primjere dobre prakse i sve ono što činimo na tom području u proteklih tridesetak godina, poručio je Miletić dok je Komadinu posebno zainteresirala poljoprivredna priča Istre, brendiranje autohtonih proizvoda i osnivanje posebne agencije.


– Mislim da imamo što naučiti od Istre glede poljoprivrede i autohtone priče koja se plasira u turizam, smatra Komadina.