NESVAKIDAŠNJA ATRAKCIJA

Jedna prekrasna noć u kaubojskom selu kraj Fužina: Roswell je gledao u nebo i lovio »suze sv. Lovre«

Marko Dobrecović

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Posjetitelje nije obeshrabrio manjak Perzeida jer su se na nebu jasno mogli vidjeti Jupiter, Saturn, Veliki medvjed, Deneb, Sjevernjača i čitav niz drugih zvijezda.FUŽINE – Kaubojsko selo Roswell kraj Fužina početkom je vikenda bilo dom brojnih posjetitelja koji su cijelu večer gledali ka nebu. Te večeri najpopularnija zvijezde nisu bile šerifske već one nebeske, visoko iznad naših glava. Radilo se, naravno, o promatranju neba u organizaciji Akademskog astronomskog društva Rijeka jer su ovih dana bile najavljivane popularne suze svetog Lovre, odnosno Perzeidi.


Tek poneki perzeid


U programu koji je počeo u 19 sati, a trajao sve do ponoći, uživali su brojni zvjezdoznanci, kao i oni koji ne znaju previše o tim »nebeskim špigulama«, no uvijek ostanu impresionirani.
– Perzeide smo prijašnjih godina gledali na bilo kojem otvorenom prostoru, no kada smo vidjeli da je organizirano na ovom mjestu, odlučili smo svratiti. Nadamo se da ćemo vidjeti koju »suzu«, početkom večeri rekli su Andrea i Vedran iz Crnog Luga.

Iako je te večeri nad fužinskim nebom proletio tek poneki Perzeid to nije obeshrabrilo članove Društva da prirede zanimljiv cjelonoćni program, a sve u cilju edukacije posjetitelja. Niti posjetitelje nije obeshrabio manjak Perzeida jer su se na nebu jasno mogli vidjeti Jupiter, Saturn, Veliki medvjed, Deneb, Sjevernjača i čitav niz drugih zvijezda. Svemirski su se objekti mogli vidjeti golim okom, ali i kroz teleskop. Jedan od članova astronomskog društva je i Robert Lovrinić koji je pažljivo podešavao teleskop, a usput vrlo jasno i slikovito odgovarao na pitanja znatiželjnih posjetitelja, a jedno od glavnih pitanja je bilo: »Gdje su suze svetog Lovre?«


Lezi i gledaj


– Suze svetog Lovre najbolje su se mogle vidjeti u jutarnjim satima prijašnjih dana. Tako da ih mi nismo najbolje vidjeli jer je kod nas u to vrijeme već svanulo. Ove su godine u njima više uživali stanovnici južne polutke. Oni najstrpljiviji među nama mogu vidjeti poneku, ako dovoljno dugo gledaju, objasnio je Robert.U atmosferi prirode lišene svjetlosnog zagađenja svijetlile su jedino logorske vatre te baklje koje su pokazivale put do livade na kojoj je predavanje održao Dinko Brautović. Posjetitelji su predavanje slušali u ležećoj poziciji gledajući nebo, a predavač je uz pomoć lasera pojašnjavao sva zviježđa i važnost astronomije.


Zvijezde, vječna inspiracija brojnim umjetnicima. Uvijek se osjeća određeno strahopoštovanje kad su one u pitanju. Kako je napisao pjesnik Antun Branko Šimić – čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!