IZVRSNA POPUNJENOST

Iznajmljivači Rijeke i okolice odlično rade: Čak su i apartmani na Kukuljanovu i Viškovu puni više od 300 dana u godini

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Gosti, većinom iz Mađarske, Poljske, Njemačke, Rusije, Ukrajine i Estonije, ističu kako im je iz Kukuljanova sve blizu i često se zato i vraćaju. Obiteljski smještaj, naime, u riječkom prstenu čini glavninu, a u nekim destinacijama čak i jedini vid smještaja koji iz godine u godinu bilježi rast.RIJEKA – Volim dočekati goste, pokazati im smještaj, pojasniti ako što treba, pomoći. Uvijek ih dočeka plata pršuta i sira, tu su i čajevi, kava, Kinder jaje za mališane… To ne košta gotovo ništa, a gosti taj znak pažnje stvarno cijene. Pogotovo ako su satima bili na putu, rekao nam je, uz ostalo, iznajmljivač Zoran Pavletić, koji je na Kukuljanovu u obiteljskoj starini uredio jedan studio apartman te jedan apartman s tri, odnosno četiri zvjezdice. Apartmani Majoli ime su, doznali smo, dobili po djevojačkom prezimenu njegove majke.


A bez obzira na to što njegova kuća nema bazen, recenzije na Booking.com-u i Airbnb-ju su izvrsne te je stekao i titulu »superhost«, a i gosti su vrlo zadovoljni. Što potvrđuje i činjenica da su njegovi smještajni kapaciteti puni više od 300 dana na čemu bi mu pozavidjeli i mnogi kolege iznajmljivači u puno poznatijim destinacijama uz more.


Sa svih kontinenata


Taj će vrijedni kukuljanski iznajmljivač u šali na to reći – »da sam uredio kuću uz more u Kostreni, bio bih pun dva mjeseca, a ovako, udaljen od mora, imam goste više od 300 dana u godini«. Odličnim rezultatima, naime, u vansezonskim mjesecima, kada nema klasičnih turista, doprinosi to što ima poslovne goste, s obzirom na blizinu Industrijske zone Kukuljanovo – Bakar. A u pet godina, koliko se bavi iznajmljivanjem, imao je gostiju doista sa svih kontinenata. Bilo je tu gostiju iz Južne Koreje, Japana, Južnoafričke Republike, zemalja Južne Amerike…


Gosti cijene svaku pažnju – Zoran Pavletić
Foto Marko Gracin
Inače, koliko truda ustvari je uloženo u ovaj mali posao, pokazuje i činjenica da je Pavletić uz kuću koju iznajmljuje uredio pravi mali botanički vrt s više od 160 biljnih vrsta. A nastao je, ustvari, nekako slučajno.


– Bili su tu u vrtu stari šeštili, hrastovi, čije su grane dosta krte pa kako je postojala mogućnost da se koja odlomi i ošteti gostima automobil, morali su otići. Tako sam zasadio prvih nekoliko biljaka i, eto, stigao do vše od 160 vrsta različitog bilja – rekao nam je naš sugovornik. Govoreći pak o tome kakva je ova sezona i što goste privlači na odmor u riječki prsten, kazao je kako su apartmani tijekom ljeta popunjeni, kao i da je primjetno da su ove godine boravci nešto duži nego proteklih godina.


Rezervacije za rujan i listopad

Na pitanje što je s posezonom, iznajmljivačica Nada Predovan iz Ville Nore na Kantridi kazala je kako već sada ima rezervacije za rujan i listopad.
– Svugdje se vidi kako ima gostiju, vjerojatno je svima potreban odmor od ove situacije s pandemijom te jednostavno žele putovati. Mogu reći kako nemam nekih primjedbi od gostiju, dapače, rado obiđu grad, odlaze na izlete i slično. Ja im pripremim karte i prospekte s informacijama tako da si lakše mogu organizirati vrijeme. Dobro je što u gradu ove godine imamo ipak nešto događanja. I ono što svakako veseli jest činjenica da svi koji dođu kažu da im se ovdje sviđa te kako se planiraju vratiti, zaključlila je Predovan. Inače, ukazala je na to kako gosti rado odlaze i na ovdašnju plažu Ploče, no da bi trebalo maknuti veliko kamenje u plićaku koje otežava ulaz u more. A i koji koš za smeće više ne bi bio naodmet.

– Ove je godine bilo najviše Mađara i Poljaka, bilo je i dosta gostiju iz Njemačke, ali i Rusije, Ukrajine, Estonije, dok su kolovoz većinom bukirali Talijani. Neki od njih su rezervirali termin još u ožujku. Riječ je, naime, o jednoj talijanskoj obitelji koja dolazi već petu godinu. Inače, od početka godine do proteklog vikenda imao sam već 56 dolazaka gostiju – rekao je Pavletić dodajući kako gosti i dalje svaki dan zovu i traže smještaj, ali je svugdje sve puno.


– Vjerujem da se ovomu nitko nije nadao. Inače, rezervacije su jače krenule ustvari negdje oko 10. srpnja, dodao je ovaj iznajmljivač. Pojašnjavajući pak kako uspije postići tako dobro popunjenje i u konačnici, zadovoljstvo gostiju, s obzirom na to da već ima vjernih gostiju koji se svake godine vraćaju, pojasnio je kako se oglašava na Booking.com-u, Airbnb-ju, Googleu, Instagramu i Facebooku, kao i da su recenzije gostiju izvrsne. Reći će kako gosti ističu da im je iz Kukuljanova sve blizu, Venecija, Zagreb, Plitvice, pa čak su bili gosti koji su biciklima otpedalirali do Zadra i za dva dana se vratili u svoju bazu u Kukuljanovu. No prije svega cijene domaćinski odnos, urednost i kvalitetu smještaja.


Bilo je neizvjesno


Jedna je ovo od sve brojnijih priča iznajmljivača s područja Rijeke i riječkog prstena koji ovog ljeta bilježe izvrsnu popunjenost. Obiteljski smještaj, naime, u riječkom prstenu čini glavninu, a u nekim destinacijama, čak i jedini vid smještaja koji iz godine u godinu bilježi rast. Pandemija je lani donijela pad, no ova je ljetna sezona ipak sezona povratka i oporavka. Reći će mnogi, čak i boljih rezultata od onoga što se očekivalo.


Inače, sveukupno je na području grada Bakra, prema riječima Sonje Jelušić Marić, direktorice Turističke zajednice grada Bakra, u srpnju ove godine bilo ostvareno tisuću turističkih dolazaka i oko 5.500 noćenja što je 31 posto više i 5 posto više noćenja nego lani. U odnosu na 2019. srpanj je tek 10 posto slabiji po broju dolazaka i 20-ak posto slabiji u noćenjima.– Što se tiče strukture gostiju, najviše smo imali Nijemaca, potom Poljaka, a na trećem mjestu su nam prošlog mjeseca bili Danci. Slijede Belgijanci i Austrijanci. Naša je prednost ta što imamo većinom kuće za odmor koje su jako tražene i to visoke kategorije pa je svaka treća kuća kategorizirana s 4 ili 5 zvjezdica. Zanimljivo je kako smo lani imali prosječnu dužinu boravka čak 9 dana. Sada u srpnju je nešto manja, oko 6 i pol dana. U svakom slučaju smo prezadovoljni sezonom s obzirom na to da nismo znali što možemo očekivati ove godine. Sve je bilo vrlo neizvjesno, no sada doista možemo reći kako je i bolja od onoga što se u proljeće moglo očekivati, rekla je direktorica TZG-a Bakra. Također je dodala i kako su ovu sezonu dočekali i s novim kapacitetima. Naime, krajem lipnja je ponovo otvoren Planinarski dom Risnjak, kojeg je preuzeo novi koncesionar te uz ostalo nudi i smještaj. Tako da se na bakarskom području odmarati može na nadmorskoj visini doslovno od nula do 1.528 metara.


Viškovo puno


Iako nema klasičnih hotelskih kapaciteta, riječki je prsten doista iz godine u godinu sve zanimljiviji turistima koji samim time na tom prostoru koriste upravo obiteljski smještaj. Tako i na području općine Viškovo kažu kako je trenutačno teško naći slobodan krevet. Na području ove općine imaju 10-ak kuća za odmor te 50-ak apartmana i studio apartmana. Prema riječima Marine Jurić, direktorice Turističke zajednice općine Viškovo, riječ je o ukupnom kapacitetu od oko 360 ležajeva. Kuće za odmor su većinom četiri zvjezdice, a apartmani tri i četiri zvjezdice.


U odnosu na prošlu godinu na viškovskom području imali su u srpnju 49 posto više dolazaka i 18 posto više noćenja. U srpnju Viškovo tako za rekordnom 2019. godinu zaostaje tek 6 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima.


– Zadovoljni smo, rezultati su jako dobri i nadamo se da će dobra situacija potrajati čim duže. U komunikaciji s iznajmljivačima došli smo do saznanja da su bukirani i u prvoj polovici rujna, što je jako dobro. Inače, naši se domaćini, moram reći, doista nastoje pokazati kao pravi domaćini, goste nastoje upoznati s ponudom našeg kraja, od mogućnosti aktivnog odmora do naše gastronomske ponude.


Povratne su informacije da gosti rado odlaze u šetnje našim šetnicama, bicikliraju i zadovoljni su činjenicom da su udaljeni od nekih klasičnih ljetnih gužvi, imaju svoj mir, smještaj je vjerojatno malo povoljniji, a opet im je ustvari sve blizu. I Opatija i Rijeka s obzirom na to da smo dobro pozicionirani, rekla je direktorica TZO-a Viškovo.


Na pitanje iz kojih zemalja turisti dolaze u Viškovo na odmor, pojasnila je kako je situacija doista šarolika. Naime, na prvom su mjestu Nijemci, slijede gosti iz Poljske pa Italije. Nakon toga po ostvarenom turističkom prometu slijedi domaće tržište pa Austrija, Nizozemska, Danska, Francuska…


Zadovoljni u Rijeci


Inače, i u samoj Rijeci, iako ima hotelski smještaj i hostele, daleko najveći turistićki fizički promet otpada na privatni smještaj.


Tako je u srpnju u riječkom privatnom smještaju ostvareno oko 48.000 noćenja, odnosno više od 60 posto svih noćenja. Lani je pak u srpnju u kućama za odmor i apartmanima u Rijeci ostvareno i oko 36.000 noćenja, dakle 12.000 noćenja manje nego ove godine. Od početka godine do kraja srpnja riječki su iznajmljivači stigli do nekih 94.000 noćenja, što je oko 20.000 noćenja više nego lani.


Iznajmljivačica Nada Predovan iz prekrasne četverozvjezdane Ville Nore na Kantridi, gdje gostima nude jedan jednosobni apartman i jedan dvosobni apartman, uz ostalo, s velikim terasama nad samim morem, tako nam je kazala kako je zadovoljna ovogodišnjom sezonom.


– Karakteristika ove godine jest da imamo najviše Poljaka i Čeha. Imali smo i nešto gostiju iz Njemačke, kao i Austrije. To su, inače, bili gosti koji su već više puta boravili kod nas i rado se vraćaju u Rijeku. Isto tako, bilo je nešto gostiju iz Italije, rekla je naša sugovornica te dodala kako dolasci gostiju najviše ovise o situaciji s vremenskim prilikama. Kako je ljeto dosad bilo sunčano i toplo, nekih znatnijih otkaza rezervacija nije bilo.