ZNANSTVENA MONOGRAFIJA

Izazovi vinskog sektora u RH: Dobro je kad je vino izazov, a ne problem

Vladimir Mrvoš

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Za doktorskog istraživanja su doktorandica, mentorice, članovi povjerenstva i kolege počeli o vinu neobavezno razgovarati, što je dovelo do potrebe i želje za zajedničkim radom na knjiziKASTAV – Kuća Belice u Kastvu bila je domaćin svečane promocije znanstvene monografije »Izazovi vinskog sektora u Republici Hrvatskoj« u izdanju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Autori radova Jelena Jardas Antonić, Daniela Kružić, Ivan Prudky, Vinko Zaninović, Josip Gugić, Danijela Sokolić, Jana Katunar, Nenad Vretenar, Marija Kaštelan Mrak, Kristina Kaštelan, Sanda Grudić Kvasić, Hrvoje Katunar, Alen Host, Petra Adelajda Zaninović i Helga Pavlić Skender obradili su brojne teme iz tog područja, a recenzent Alen Jugović osvrnuo se na monogafiju napomenuvši da se radi o važnom djelu koje sustavno obrađuje ovu tematiku na znanstveni način. Urednici knjige Jana Katunar i Nenad Vretenar rekli su da je knjiga istraživački rezultat projekta Upravljanje lancima opskrbe u vinskom sektoru nakon pandemije COVID-19 (UNIRI 22–49) Sveučilišta u Rijeci te je kroz navedeni projekt potpomognuto njezino izdavanje.


Tri glavna dijela


– Vino je oduvijek okupljalo ljude, uz vino se ljudi druže, o vinu se uvijek može razgovarati, vino u ljudima pobuđuje razne emocije. Tako je i ova knjiga nastala kao rezultat dugogodišnje suradnje kolega znanstvenika, a započela je jednim doktoratom. Tijekom tog doktorskog istraživanja doktorandica, njezine mentorice, članovi povjerenstva i drugi kolege počeli su o vinu i vinskom sektoru neobavezno razgovarati u raznim formalnim i neformalnim prigodama. Vinske su rasprave najprije dovele do nekoliko zajedno napisanih i objavljenih znanstvenih radova, dvaju sveučilišnih znanstvenih projekata, a potom i do uviđanja potrebe i želje za zajedničkim radom na knjizi, objasnio je Vretenar.


Urednici su tada pozvali autore da se zajedno upuste u pisanje znanstvene knjige posvećene vinu i vinarstvu. U radu na ovoj knjizi u konačnici je sudjelovalo 15 autora koji su se kroz tri glavna dijela knjige dotakli nekih od prepoznatih izazova vinskog sektora. Iako su vinogradarstvo i vinarstvo poljoprivredna i gospodarska aktivnost prisutni tisućljećima, tek im je u posljednjih nekoliko desetljeća posvećena značajnija istraživačka pozornost iz ekonomske perspektive. Rezultat rada vinogradara i vinara proizvodno je specifičan te podložan emocionalnim i kvalitativnim procjenama, ali je s ciljem dugotrajnog i uspješnog poslovanja potrebno dobro razumjeti i njegovu ekonomsku dimenziju. Promjene u svim sektorima gospodarstva, a posebno u poljoprivredi, koje su rezultat globalizacije, klimatskih i okolišnih promjena, tehničkog napretka, promjena u logističkim i opskrbnim lancima i posljedično kretanjima dobara u globalnoj trgovini, razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije, promjena u strukturi i dostupnosti radne snage, značajno i ubrzano utječu na sektor čije je osnovno obilježje dugotrajan proizvodni proces. Tako je i u Republici Hrvatskoj gdje se vinogradarstvo i vinarstvo uspješno razvijaju te su važan dio lokalne tradicije, ali su posljednjih godina pod sve snažnijim pritiskom konkurenata, klimatskih promjena, promjena potrošačkih navika i drugih ekonomskih izazova. U knjizi su kroz ukupno 12 poglavlja sistematizirani i prikazani rezultati istraživanja autora iz različitih područja teorijske i poslovne ekonomije i ekonomske agronomije.


Kategorizacija djela
– Zahvaljujući značajnom trudu autora i ostvarenim istraživačkim doprinosima, ova knjiga je, prema zaključcima recenzenata, zaslužila kategorizaciju znanstvenog uredničkog djela. Autori su, kroz svoja druženja, rasprave, zajednički trud i rad identificirali i analizirali neke od ključnih izazova s kojima se vinski sektor susreće te su, pišući poglavlja u knjizi, predložili potencijalna rješenja. Najljepše hvala svim autorima što su s puno entuzijazma sudjelovali u pisanju knjige. Posebno hvala recenzentima koji su svojim savjetima učinili da knjiga bude još bolja, zaključili su urednici.


Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva, napomenuo je da mu je posebno drago da su Kastav i Kuća belice izabrani za prezentaciju ove knjige, jer je vino i simbol Kastva, i da mu je drago da vino nije problem već je ono izazov.


Promocija knjige završila je zanimljivim predavanje i radionicom Tomislava Pavlešića, enologa i ambasadora Udruženja Vina Kvarnera s temom – »Tragom mirisnih aroma« gdje su predstavljena autohtona vina Kvarnera.