Društvo Gorana Rijeka

Predstavljena knjiga “Plitvice iz rova”: Istinom protiv marginalizacije branitelja

Edi Prodan

foto: Marko Gracin

foto: Marko Gracin

Uvodno su o knjizi govorili Franjo Švob, član DKH-a iz Fužina, istaknuvši vrijednost istine koju knjiga donosi, posebno zbog toga što, kako je naglasio, živimo u društvu i civilizaciji satkanoj od falsificiranja povijesti...RIJEKA – U organizaciji Društva Gorana Rijeka, čija je predsjednica Mirjana Rački pozdravila okupljene, u Hrvatskoj čitaonici Trsat večeras je u vrlo prisnoj atmosferi predstavljena knjiga »Plitvice iz rova«. Autor joj je Arsen Silić, delnički policajac i dragovoljac Domovinskog rata koji se na ovo zanimljivo, ujedno i vrlo rijetko djelo hrvatske ratne publicistike odlučio zbog brojnih neistina o tom dijelu hrvatske povijesti. Pa tako i neistine koja se ponavljala u TV kalendaru, jednoj od najdugovječnijih emisija HTV-a.


– Ono što mi je izrazito smetalo je tvrdnja kako je na Plitvicama došlo do naše predaje snagama JNA, što ni u kom slučaju nije istina. Bila je riječ o vojnom odlasku dogovorenom s JNA. Oni nam jesu osigurali prijevoz, ali mi smo zadržali naše oružje, istaknuo je Silić koji je i vrlo iscrpno pripovijedao o istinski nemogućim uvjetima u kojima su on i njegovi ratni kolege proveli ljetne mjesece na Plitvicama, sve do 30. kolovoza te krvave, 1991. godine.


Uvodno su o knjizi govorili Franjo Švob, član DKH-a iz Fužina, istaknuvši vrijednost istine koju knjiga donosi, posebno zbog toga što, kako je naglasio, živimo u društvu i civilizaciji satkanoj od falsificiranja povijesti, kao i Željko Glavić, predsjednik goranske HVIDR-e. On je naglasio hrabrost svih sudionika rata, posebno naglasivši ulogu dragovoljaca.
– Nismo zamišljali Hrvatsku ovakvom, zemljom koja branitelje stavlja na marginu društva, istaknuo je Glavić iz čijih se riječi moglo shvatiti kako su branitelji pobijedili u ratu, ali su zato izgubili u – miru.


– Okupimo se, educirajmo mlade, vratimo značaj Domovinskom ratu i braniteljima kakav i zaslužuju, poručio je Glavić.


Promociji Silićeve knjige nazočio je i Marinko Perić, predsjednik HNK Hrvatski dragovoljac, inače goranski zet.


– Divim se svemu što su Arsen i njegovi dragovoljci učinili 1991. godine na Plitvicama, istaknuo je Perić, ujedno izrazivši zahvalnost svim braniteljima na u ratu učinjenom te poželjevši da se Silićeva knjiga nađe u svim školama Hrvatske.