Posljednja sjednica

Problem efikasnog pravosuđa: Hrvoje Burić se požalio na rekordno brzi sudski spor kojeg je izgubio protiv Vojka Obersnela

Damir Cupać

Vojko Obersnel i Hrvoje Burić u Novom listu, Foto: D. ŠKOMRLJ

Vojko Obersnel i Hrvoje Burić u Novom listu, Foto: D. ŠKOMRLJ

"Čini mi se da vi imate problem zbog toga što sam vas tužio i dobio spor. Možete biti zadovoljni da je to brzo završilo jer bi vam troškovi bili značajno veći da to nije bilo tako, rekao je Obersnel.RIJEKA – Na posljednoj, 34. sjednici Gradskog vijeća, u aktualnom mandatu koja je održana u zametskoj dvorani zbog epidemioloških mjera odrađen je niz točaka dnevnog reda u revijalnom i oproštajnom tonu, a takav je bio i Aktualan sat, uglavnom nekonfliktan, a harominiju su poremetili jedino gradonačelnik Vojko Obersnel i gradski vijećnik Hrvoje Burić koji su dobili opomenu i to za benigni prekršaj ako ga stavimo u kontekst nekadašnjih žestokih obračuna. Očito je da su vijećnici i gradonačelnik odlučili podvući crtu pod ovaj mandat, vijećnici od kojih mnogi više neće sjediti u gradskom parlamentu, a i Obersnel je nakon 20 godina na čelu Rijeke odlučio povući se i nekandidirati se za još jedan mandat.


Opasnost za “3. maj”


Vedran Sabljak (Laburisti) pitao je riječkog gradonačelnika zna li što se događa trenutno u brodogradilištu 3. maj.


– Iako to nije moja nadležnost, od samog početka sam bio uključen u problematiku svega onoga što se događalo. Bio sam u kontaktu s upravom 3. maja, resornim ministrima i premijerom kada je trebalo rješavati krizu. Za sada je situacija stabilna, poslova ima, ima naznake da će se riješiti problemi nekoliko novogradnji, plaće se redovno isplaćuju. Veliki problem je činjenica da je 3. maj još uvijek dio Uljank grupe i to opterećuje poslovanje brodogradilišta. Naime, 3. maj je dužan pojedinim tvrtkama iz grupacije, ali isto tako je činjenica da je iz 3. maja pozajmicom izvučeno 500 milijuna kuna. Ali to se ne uzima u obzir u stečajnim postupcima koji su u tijeku. To je velika zavrzlama i što prije to treba razriješiti vlada, ako treba i izmjenama zakona.
Ako se to ne riješi, bojim se za budućnost 3.maja koji još uvijek posluje kao dio Uljanik grupe jer ti odnosi nisu razriješeni u formalno-pravnom smislu. Da 3. maj izađe iz Uljanik grupe, uopće ne bih sumnjao u uspješnost poslovanja riječkoga brodogradilišta, uvjeren je Obersnel.


Hrvoje Burić (Bura) požalio se na činjenicu da je on u rekordnoj brzini izgubio spor protiv gradonačelnika Vojka Obersnela, iako svi pričaju da je riječki sud u crvenom kada je riječ o brzini rada, a o čemu su pisali i mediji.


– U svjetlu onoga što se događa s braćom Mamić, podsjetio bih da je kaznena prijava za Tržnice Rijeka odbačena u Osijeku. To je jedan zanimljiv sud. A što se tiče brzine rada riječkoga suda, u srpnju prošle godine napisao sam objavu na fejsbuku, gradonačelnik me tužio, prva rasprava je održana za tri mjeseca. Sud je ekspeditivan kada je Obersnel u pitanju i to govori o njegovom utjecaju na sud, izjavio je Burić.


Teatro Fenice


Obersnel je odgovorio da je nezadovoljan brzinom pravosuđa uopće jer to ima za posljedicu velike štete i u financijskom smislu za Grad Rijeku.


– Dugogodišnji postupci rezultiraju obračunom značajnih iznosa zbog kamatnih stopa. Ono što bi trebalo biti simbolično, preraste u astrinosmke iznose zbog dugotrajnosti postupka i obračuna kamata. Što se tiče Tržnica Rijeka i kaznene prijave, taj predmet nije ni došao na sud jer je DORH odbacio kaznenu prijavu. A čini mi se da vi imate problem zbog toga što sam vas tužio i dobio spor. Možete biti zadovoljni da je to brzo završilo jer bi vam troškovi bili značajno veći da to nije bilo tako, pojasnio je Obersnel.


Marinko Koljanin (Nezavisni) podsjetio je da je jedna od tema u ovom mandatu bio Teatro Fenice, odnosno propadanje tog riječkog spomenika kulture, pa je imao potrebu podsjetiti na taj slučaj i pitati što se s tim događa.


– Teatro Fenice je u privatnom vlasništvu, a to što smo mi svojevremeno donijeli zaključak Gradskog vijeća o ovoj tematici, je jako lijepo, ali i iziskuje određena financijska izdvajanja i aranžmane. Vlasnik je imao razgovore s Gradom Rijekom, ali cijena je bila previsoka, s tim da bi trebalo osigurati i 25 milijuna kuna najmanje za uređenje. Kroz stečajni postupak Rijeka kina zgrada je ponuđena na prodaju, ali nije bilo novca. Bilo bi dobro da Teatro Fenice bude u gradskom vlasništvu, a hoće li se to riješiti u sljedeće četiri godine, to će odlučivati novi saziv Gradskog vijeća, kazao je Obersnel. Dodao je i da je isto s projektom izgradnje šetnice od Kantride do Preluka, kao i izgradnje novog stadiona, pojasnivši da vjeruje da bi se novi stadion mogao izgraditi u sklopu Sveučilišnog kampusa.


Aleksandra Buloga (SDP) zanimalo je na koji način će se obilježiti zatvaranje projekta Europske prijestolnice kulture.


– Nakon spektakularnog svečanog otvorenja u riječkoj luci, nažalost je nastupila pandemija koronavirusa zbog koje smo morali smanjiti programe koje smo planirali. Nadali smo se boljoj 2021. godini, ali virus je opet bio jači. Za mjesec travanj ove godine predvidjeli smo niz događanja, a njihova realizacija zavisit će od epidemioloških mjera, pojasnio je Obersnel.