5. JRE Talent & Passion

Oda pučkoj kuhinji Liburnije: Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice

Edi Prodan

Kulminacija događaja je na plaži ispred Mošćeničke Drage gdje će s pozornice posred JRE Talent Passion vrta, svoju autorsku glazbu izvoditi pijanist, skladatelj i aranžer Zvjezdan Ružić.Jednom godišnje, a do sada je to bilo u Muzeju prekinutih veza, dvorcu Miljana, bivšoj tvornici perja nedaleko Zagreba te secesijskom paviljonu riječke ribarnice, sastaju se svi kuhari koji djeluju u hrvatskom JRE sustavu. Ove će godine taj inspirativni događaj biti zadnje nedjelje u runju i to na jedinstvenim lokacijama u Mošćenicama u na plaži u Mošćeničkoj Dragi. Kako je predviđeno, povezat će se šest povijesnih lokacija s jednakim brojem namirnica koje simboliziraju Liburniju, onima koje čine tradiciju pučkih kulinarskih naslijeđa, dakako u jednoj sasvim novoj interpretaciji kreativnih chevova JRE-a. Uz brsečki česan koji je sasvim sigurno zahvaljujući inicijativi istoimene udruge za očuvanje baštine postao najpoznatijom namirnicom Liburnije, tu su još i specifične žitarice i grahorice, jednogodišnje životinje, masline, plava riba i hobotnica te – broskva.


– Odabrali smo koncept interpretacije baštine zato što je kultura stola dio naše baštine, a mi kao udruga koja njeguje hrvatski terroir, baš o takvoj baštini želimo govoriti i nju ponuditi na razmišljanje, interpretirajući njezine namirnice u progresivnom, kreativnom duhu, te stvoriti doživljaj koji nadilazi samo iskustvo hrane, izjavio je predsjednik JRE-a Vjeko Bašić.


Vjeko Bašić


Na svakoj će lokaciji uz specifično jelo biti upriličena i umjetnička točka – jazz vokalistice Lele Kaplowitz uz pratnju Joe Kaplowitza, izložba crno bijelih fotografija Olivera Kumičića, čin iz drame, Leto 1674, kao i čitanje ponajboljih pjesama čakavske poezije.
Program počinje u 11.30 sati pred kaštelom Mošćenica nakon čega gosti u malim grupama kreću u vođeni obilazak šest povijesnih lokaliteta grada. Na svakoj će lokaciji kuhati po dva chefa iz restorana Badi, Boba, Boškinac, Draga di Lovrana, Dubravkin put, Foša, Monte, Navis, Pelegrini, Pergola, Plavi podrum, San Rocco, Vila Ariston, Zigante i Zijavica, dok će njihova će jela biti poslužena s odabranim vinima vinarija Kozlović, Boškinac, Tomac, Sontacchi, Ipša, Stina i Cattunar koje će točiti vinari osobno.


Kulminacija događaja je na plaži ispred Mošćeničke Drage gdje će s pozornice posred JRE Talent Passion vrta, svoju autorsku glazbu izvoditi pijanist, skladatelj i aranžer Zvjezdan Ružić.


Broj mjesta ograničen je na 120, a informacije o njima se dobivaju putem emaila [email protected]


Koncept Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice se ostvaruje s mještanima grada Mošćenice, TZ Kvarnera kao i s Općinom Mošćenička Draga te čitavim nizom njezinih institucija – TZ, Ekomuzej, Katedra čakavskog sabora i Zajednica Talijana.