
povezane vijesti
GOSPIĆ – Zbog hladnog proljeća, a kasnije zbog podulje suše lički poljoprivrednici ove godine pomalo kasne s mnogim aktivnostima. Stoga nije niti čudno što je ovoga ljeta kasnila žetva na poljima žitarica. Prva je na redu bila žetva pšenice, zatim ječma, a ovih dana zobi.
Od poljoprivrednika doznajemo kako zbog vremenskih uvjeta prinosi zobi neće biti zadovoljavajući.
– Sve je kasnilo, onda su žitarice izgorjele od suše. A onda je sva žita dodatno povaljala kiša. Kako mi se čini, urod svih vrsta žita će ove godine u Lici biti »srednja žalost«. Viša sila i tu nema pomoći, uvjerava nas vlasnik OPG-a iz Smiljana. Slične informacije stižu posvuda iz Like.
Gotovo redovni i vrlo kalorični doručak u SAD-u su zobene pahuljice kojima nutricionisti daju gotovo magičnu moć. Zbog sastava, minerala, bjelančevina, antioksidansa i zadovoljenja većine potreba ljudskog organizma. Ponegdje se u Europi krenulo s tom praksom pa makar dodavanja zobi brašnu za pečenje kruha. A kod nas???
Stoljećima je ova žitarica bila namijenjena stočnoj prehrani, osobito kojima. Davala im je snagu i izdržljivost pri najtežim poslovima. Tek su rijetki Ličani zadnjih godina počeli miješati brašno od pšenice, prosa, raži i zobi. Kažu da je takav kruh ukusan bez premca, za razliku od klasičnog bijelog pšeničnog brašna, što je dugotrajna praksa u većini lokalnih pekara.