Dobri pokazatelji

Granice se polako otvaraju za turiste: U ACI marinu Cres već stigli prvi nautičari

Walter Salković

ACI marina Cres

ACI marina Cres

ACI je u potpunosti spreman za prihvat gostiju i početak turističke sezone u svim segmentima našega poslovanja. Vjerujemo da će smirivanje situacije djelovati ohrabrujuće na turiste, a povoljna situacija u Hrvatskoj i otvaranje granica utjecali su i na pojačani interes gostiju za dolazak u naše marineGranice se polako otvaraju, a od nautičara, budući da su ionako u svojevrsnoj izolaciji na svojim plovilima, hrvatski turizam puno očekuje. Već prvog dana kad je to bilo dopušteno u ACI marinu Cres stigla su dva vlasnika plovila iz Austrije i Njemačke.


– ACI je u potpunosti spreman za prihvat gostiju i početak turističke sezone u svim segmentima našega poslovanja. Vjerujemo da će smirivanje situacije djelovati ohrabrujuće na turiste, a povoljna situacija u Hrvatskoj i otvaranje granica utjecali su i na pojačani interes gostiju za dolazak u naše marine. Nadamo se da će se taj trend nastaviti, izjavio je Novom listu Alan Šepuka, direktor ACI marine Cres i regionalni direktor za ACI marine Opatija, Cres, Supetarska Draga, Rab i Šimuni.


Od svibnja 2019. godine ACI marina Cres kategorizirana je u marinu s pet sidara, a kapacitet joj je 510 vezova, od kojih je 440 vezova u moru i 70 mjesta za smještaj plovila na kopnu, te može prihvatiti megajahte dužine do 50 m. U creskoj marini gostima pružaju kompletnu tehničku podršku i na raspolaganju su im svi potrebni sadržaji, među kojima su i komforni apartmani, trgovine i restoran koji nudi vrhunsku gastronomsku ponudu i autohtone, lokalne namirnice. Ponuda creske marine nedavno je dopunjena fitness centrom sa saunom, a s obzirom da su ACI marine dio globalne mreže Tesla Destination Charging, u njoj su smještene i tri Tesla punionice za električne automobile.
U prvom kvartalu ove godine poslovanje marine je ostalo na razini prošle godine. Dok se ostali turistički kapaciteti nadaju većem posjetu domaćih gostiju, marine računaju na svoje uobičajene goste.
– U strukturi smo zadržali vjerne goste s naših tradicionalnih emitivnih tržišta, a to su Njemačka, Austrija, Slovenija i Italija, dok je domaćih gostiju puno manje. Vjerujemo da će se velikim dijelom takva situacija i zadržati, očekujemo nešto manji broj dolazaka iz Italije, dok je istodobno moguće da će nas iznenaditi gosti iz nekih drugih zemalja koje su do sada bile manje zastupljene u marinama. U svakom slučaju, s obzirom na specifičnost i složenost situacije koja ovisi o stabilnosti epidemiološkog stanja u svakoj pojedinoj zemlji, kvalitetnije procjene će biti moguće tek kada se dogodi prvi val dolazaka turista i kada vidimo reakciju nautičara na otvaranje granica, kaže Šepuka koji optimistički gleda na predstojeću sezonu.


– S obzirom na naglašene mjere fizičke distanciranosti koja se preporučuju u cijelome svijetu, već sada se bilježi pojačana potražnja za odmorom manjih grupa i privatnim najmovima brodica ili objekata za buduća putovanja, posebno gostiju iz inozemstva, zaključio je direktor Šepuka koji vjeruje da će nautički turizam pronaći svoje tržište i ove sezone, iako je objektivno očekivati da ona neće biti na razinama koje su u ACI-ju planirali početkom kalendarske godine.