GRADSKO VIJEĆE

Grad Vrbovsko iduće godine gradi jaslice i najveće dječje igralište

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Jaslice će ponuditi smještaj za dvadesetak djece. Za sufinanciranje iz EU fondova prijavljen je i projekt izgradnje dječjeg igrališta pokraj vrtića, najavio je gradonačelnik Dražen Mufić.VRBOVSKO – U odnosu na planiranih 59 milijuna kuna proračun Grada Vrbovsko u prvih je šest mjeseci realiziran s 15,3 milijuna kuna što je tek nešto više od četvrtine plana, ali nikakvih razloga za zabrinutost nema, rekao je na sjednici Gradskog vijeća Vrbovskog gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, pojasnivši kako su ovi kod većine hrvatskih lokalnih samouprava niski postoci realizacije polugodišnjih izvršenja proračuna rezultat činjenice da se na početku godine u plan moraju stavljati svi projekti koji se planiraju, a njihova realizacija nije uvijek izvjesna, jer često ovise o sredstvima iz državnog proračuna ili EU fondova koja ne dolaze uvijek po predviđenom planu, što usporava i odgađa realizaciju.


Zahtjevni projekti


– Drugim riječima, ta sredstva u proračunu moramo planirati, a na njihov transfer ne možemo utjecati, pa se i nama, i mnogima drugima, događa po postocima slabija realizacija proračuna. S ostvarenih 15,3 milijuna kuna itekako možemo biti zadovoljni, jer su to praktički gotovo pa dva naša izvorna proračuna, dakle proračuna bez planiranih velikih projekata koji se sufinanciraju izvanproračunskim sredstvima, rekao je gradonačelnik Mufić spomenuvši da je dokaz kvalitetnog rada i činjenica da se tijekom ove godine jako puno radilo na nizu financijski vrlo zahtjevnih projekata kao što su, primjerice, izgradnja vodovoda Jablan – Senjsko ili uređenje Kuće Mance.


Grad više neće financirati »kotliće«

Saša Burić (SDP) tijekom aktualnog sata pitao je gradonačelnika zbog čega ovog ljeta nije održano nekoliko do sada tradicionalnih turističkih priredbi vezanih uz kuhanje kotlića. Gradonačelnik Mufić rekao je da je temeljni cilj svake turističke manifestacije dolazak što većeg broja ljudi: »Nama je cilj da na područje Vrbovskog dođe što više ljudi, a ne da se sakupi petnaestak domaćih koji će kuhati kotlić mesom koje im kupuje TZ. Otkako je restoran Kamačnik preuzeo novi zakupac, tamo dolazi veliki broj ljudi i očigledno je da čovjek zna svoj posao, pa je besmisleno da mu uz ovako dobre rezultate namećemo održavanje natjecanja u pripremanju kotlića. Naravno, svaka domaća udruga koja to želi može organizirati natjecanje u pripremanju kotlića, ali mi to više nećemo financirati.«, rekao je Mufić.To su projekti ukupne vrijednosti oko 15 milijuna kuna, a upravo su u Vrbovskom počeli radovi na višegodišnjem financijski vrlo zahtjevnom projektu uređenja vodoopskrbe i odvodnje koji u ovoj i narednoj godini predviđaju ukupna ulaganja od 30 milijuna kuna, koji će u konačnici kroz osam faza i otprilike toliko godina donijeti ulaganja u vodoopskrbni i odvodni sustav vrijedan 80 milijuna kuna, od kojih će najveći dio iz svojih sredstava sufinancirati Hrvatske vode.


Teren za igralište je kupljen, već su napravljene i početne predradnje za početak gradnje


No, nije vodoopskrba jedino područje na kojem se ulaže. Tako je na raspravi o godišnjem izvješću o radu Dječjeg vrtića »Bambi« gradonačelnik napomenuo da se kraju privodi 1,9 milijuna kuna vrijedan projekt dogradnje prvog jasličkog prostora u Vrbovskom.


Prijevoz srednjoškolaca


– Jaslice će biti dio zgrade vrtića i iduće će godine roditeljima ovog područja ponuditi mogućnost smještaja za dvadesetak najmlađih stanovnika ovog kraja. Uz to, za sufinanciranje iz EU fondova prijavljen je i projekt izgradnje dječjeg igrališta pokraj vrtića. Projekt vrijedan 2,4 milijuna kuna prijavili smo na Mjeru 7.4.1. i vjerujemo da ćemo biti uspješni te da će iduće godine Vrbovsko dobiti novo, najveće dječje igralište, najavio je gradonačelnik Mufić.


Grad Vrbovsko nastavlja i s brigom za srednjoškolce, pa je tako nastavljen program sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca koji žive na području Grada Vrbovsko. Svakome od tih učenika putnika Vlada RH pomaže plaćajući 75 posto troškova na određenim relacijama, a od preostalih 25 posto Grad Vrbovsko već niz godina snosi troškove od 15 posto, što znači da na roditelje tih učenika otpada plaćanje 10 posto troškova mjesečne putne karte.