NE ŽELE UPRAVLJANJE

Grad pokucao na kriva vrata: PGŽ ne želi preuzeti ulaganja u HNK Ivana pl. Zajca

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Čudno nam je da u proteklim desetljećima Grad Rijeka nije kucao na vrata ministarstva, zatražio isto tako promjenu zakonske regulative jer govorimo upravo o nacionalnom kazalištu i čudno je da razmišljaju o modelu po kojem bi županija preuzela ulaganja u riječki HNK", istaknula je Sonja Šišić.OPATIJA – Primorsko-goranska pročelnica za kulturu Sonja Šišić rekla je u četvrtak kako začuđuje što Grad Rijeka razmišlja o modelu po kojem bi županija preuzela ulaganja u HNK Ivana pl. Zajca, a da u vezi s financiranjem tog kazališta prošlih godina nije kucao na vrata ministarstva.


Odgovarajući na sjednici Županijske skupštine na vijećničko pitanje o financiranju HNK Ivana pl. Zajca, Sonja Šišić je rekla je da su u županiji začuđeni modelima o kojima su doznali iz medija, o modelima upravljanja tim kazalištem o kojima razmišlja Grad Rijeka, njegov osnivač.


Rekla je da je zakonom definirano da 51 posto novca za zagrebački HNK osigurava ministarstvo i 49 posto Grad Zagreb te kako je u slučaju osječkoga nacionalnog kazališta propisano da 50 posto novca osigurava županija, koja je njegov osnivač s 50 posto udjela.
“Što se tiče riječkog HNK, čudno nam je da u proteklim desetljećima Grad Rijeka nije kucao na vrata ministarstva, zatražio isto tako promjenu zakonske regulative jer govorimo upravo o nacionalnom kazalištu i čudno je da razmišljaju o modelu po kojem bi županija preuzela ulaganja u riječki HNK”, istaknula je Sonja Šišić.


Podsjetila je da županija svake godine osigurava novac za programe riječkog HNK te da se ove godine radi o 500 tisuća kuna.


“Začuđeni smo jer i mi sami upravljamo ustanovama u kulturi, koje su i u Gradu Rijeci, a koje iziskuju velika ulaganja, kao što je zgrada Guvernerove palače, za koju imamo gotov projekt obnove od 30 milijuna kuna, pa isto tako možda možemo promišljati o modelu da se i Grad Rijeka uključi u obnovu”, rekla je Sonja Šišić.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović nedavno se sastao s predstavnicima osječke gradske uprave te je tom prigodom ocijenio da je osječki model upravljanja nacionalnim kazalištem, po kojem su osnivači ravnopravno Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, vrlo zanimljiv i za riječke okolnosti.


“Trebalo bi razgovarati i s Ministarstvom kulture i medija da u određenom dijelu i oni sudjeluju u financiranju jer su to ipak nacionalna kazališta”, rekao je Filipović.