EKSPRESNA SJEDNICA

Grad Kraljevica ipak neće povećavati porezne stope, vijećnici odlučili povući odluku s prošlog zasjedanja

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na prošloj sjednici odlučili su nižu poreznu stopu s 20 podići na 21,5 posto, a višu s 30 na 31,5 posto. No, procijenili su da to ipak neće biti potrebno pa su raniju odluku stavili van snageKRALJEVICA – Ekspresno je u dvadeset minuta završila posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća u Kraljevici na čijem dnevnom redu je bilo osam točaka, od kojih su sve izglasane jednoglasno, osim što je pri glasanju o stavljanju van snage odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Kraljevice protiv bio vijećnik Ranko Frka (PGS).


Vijećnici su usvojili VI. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Kraljevice, a koje su, kako je rekao Dražen Strčić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Kraljevice, potrebne da bi se Plan uskladio s prostornim planom Primorsko-goranske županije.


Izmjene PPU-a


– Dobili smo mišljenje Županije da naš plan trebamo uskladiti s njihovim, jer u mnogim svojim odrednicama i člancima ne prati svakodnevni rad, a što je bitno i radi izdavanja suglasnosti. Potrebno je uskladiti grafičke priloge, kao i odredbe za provedbu plana, rekao je Strčić.
U sklopu izmjena potrebno je definirati brodogradilišnu luku Kraljevica sa svojim obalnim i kopnenim dijelom, preispitati sadržaj društvene namjene, odnosno srednje škole Kraljevica, te utvrditi izgradnju izvan građevinskog područja, na prirodnim i građevinskim površinama i drugo. Osim toga, izmjene su bile predložene, a zatim i prihvaćene, kako bi se osigurala sigurnost kretanja državnom cestom D8. Naime, na dijelovima pristupa prema građevinskim područjima naselja Kraljevica, Šmrika – Bobuši s državne ceste D8, nisu formirana adekvatna priključenja.
– Za potrebe rekonstrukcije raskrižja na državnoj cesti DC 8 s Ulicom Uglica u Gradu Kraljevici, s autocestom A7 i državnom cestom DC 102, te rekonstrukciju raskrižja u mjestu Šmrika, Hrvatske ceste su kao investitor izradile idejni projekt kao podlogu za izradu Plana, piše u obrazloženju VI. Izmjena. Također, postojeće groblje Bakarac u važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji nije ucrtano u stvarnim gabaritima korištenja, a postoji i potreba za daljnjim širenjem, pa se i radi toga donose VI. izmjene.


Porezne stope


Vijećnici su glasanjem van snage stavili Odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak. Podsjetimo, Vladinom reformom poreznog sustava u jedinicama lokalne samouprave, pa tako i u Kraljevici od 1. siječnja 2024. godine, ukida se prirez od 5 posto, što znači da Grad Kraljevica ostaje bez oko 280 tisuća eura prihoda. Taj su iznos u gradskoj upravi Kraljevici procijenili nadoknaditi povećanjem poreza na kuće za odmor s dva eura po »kvadratu« na 4,5, povećan je paušal iznajmljivačima koji sada iznosi 85 eura po krevetu, a što je učinjeno glasanjem vijećnika na prošloj sjednici.


Također, na prošloj sjednici izglasana je niža porezna stopa godišnjeg poreza na dohodak od 21,5 posto, a viša 31,5 posto. No, iz Grada Kraljevice procijenili su da ipak nije potrebno dizati stopu godišnjeg poreza na dohodak te su vijećnici izglasali da se takva odluka povuče. Stoga će se na području Grada Kraljevice primjenjivati dosadašnje porezne stope, odnosno niža stopa od 20 posto, na poreznu osnovicu do 50.400 eura i viša stopa od 30 posto, na dio porezne osnovice koji prelazi iznos od 50.400 eura.


Lijepe najave


Na kraju sjednice kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić (HDZ) zahvalio je vijećnicima na radu u protekloj godini i pozvao ih da i dalje nastave donositi odluke za dobrobit građana Kraljevice, bez obzira na politički predznak. Dodao je da se sastaje s investitorima te da puno lijepih vijesti očekuje Kraljevicu, počevši od Uvale Scott, pa do gradnje novih Hotela Liburnia 1 i 2. Prema dogovoru između stranaka GLAS i HSU, koje su bile u koaliciji na lokalnim izborima 2021., vijećnika stranke HSU Milana Bauka, od 2024. godine i iduće sjednice zamijenit će nova vijećnica ili vijećnik iz redova stranke GLAS.


Vijećnik Branko Cupać (SDP) čestitao je okupljenima nadolazeće blagdane.
– Ja kao pripadnik srpske nacionalne manjine punom slobodom u našoj Kraljevici želim svima blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu sa željom da nas Kraljevica obraduje s novim projektima, većim pregnućima, većom slogom i oprostom koji je nužan. Ja vjernik nisam, ali da svi damo puni doprinos da budemo još bolji u idućoj godini i da sve zadatke bespogovorno izvršavamo u korist Kraljevice, kako bi rekao naš gradonačelnik, kazao je Cupać.