Okončan postupak prodaje

Grad Bakar utržio svoje vlasništvo u trgovačkom centru! Za paket od 17 dionica Pevexa dobili milijun kuna

Sanja Gašpert

Iustracija / Grad Bakar / Foto: R. BRMALJ

Iustracija / Grad Bakar / Foto: R. BRMALJ

Grad je ovim potezom vratio dugovanja od komunalne naknade i zaradio na dividendi, jer je ukupni primitak s osnove ove financijske imovine 1.447.706 kuna, kaže KlarićBAKAR – Predmetni paket od sedamnaest dionica Trgovačkog društva Pevex d.d., koje su bile u vlaništvu Grada Bakra, kupio je poduzetnik Mario Radić, politički tajnik Domovinskog pokreta i bivši predsjednik Nadzornog odbora Peveca d.d. Time je okončan postupak prodaje koji je na svojim, kao i mrežnim stranicama Novog lista objavio Grad Bakar. Podsjetimo, riječ je o ukupno sedamnaest dionica koje su išle u postupak prodaje po početnoj jediničnoj cijeni u iznosu od 46 tisuća kuna, što za cijeli paket iznosi 782 tisuće kuna. Na postupak prodaje javilo se pet ponuđivača s iznosima većim nego što su prvotno dionice procijenjene, a odabran je ponuđivač koji je ponudio najvišu cijenu, šezdeset tisuća kuna po dionici, odnosno 1.020.000 kuna za cijeli paket dionica.


– Prije osam godina, točnije 2012. godine, kada je propao, tadašnji je Pevec ostao je dužan Gradu Bakru 1.185.235 kuna za nenaplaćenu komunalnu naknadu za centar na Kukuljanovu. Grad Bakar u vlasničkoj strukturi TD Pevex d.d. imao je tada sedamnaest dionica nominalne vrijednosti deset tisuća kuna po dionici, odnosno ukupne nominalne vrijednosti 170 tisuća kuna. Grad je tako zasigurno pomogao da se tvrtka spasi i nastavi s radom, pa smo bili uključeni i u stečajni postupak i prihvatili prijedlog stečajnog upravitelja da preuzmemo dio dionica, za nenaplaćeni dug s osnova komunalne naknade. Kada se oporavio i počeo poslovanje kao Pevex, istovremeno je započeo i trgovanje dionicama, koje su do 2014. godine rasle. Imali smo upita za prodaju dionica, ali smo ih sačuvali jer je Grad procijenio da dionice ipak vrijede više nego što su se prodavale na tržištu i to se pokazalo dobrim, a posebice i zbog činjenice kako se sljedeće dvije godine, 2021. i 2022. neće isplaćivati dividende Pevexa, jer se ta firma koristila potporama države u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, dodajući kako se Grad, s obzirom na značajne projekte koji su u tijeku ili su planirani za sljedeće razdoblje, poput izgradnje kanalizacije, vodovoda, kao i ulaganja u prostor Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu, odlučio na prodaju dionica te je s te osnove uprihodovao 1.020.000 kuna.


Tome treba dodati i 427 tisuća kuna, koliko je Grad zaradio protekle tri godine na isplati dividende, pa je Grad ovim potezom vratio dugovanja od komunalne naknade i zaradio na dividendi, jer je ukupni primitak s osnove ove financijske imovine 1.447.706 kuna, kaže Klarić. Također, dodaje kako je činjenica da je dionice kupio političar u ovom slučaju ispod interesa građana, jer je najvažnije da su vraćena sredstva koja je Pevec dugovao Gradu i još je Grad zaradio, što će sve, dodaje, biti investirano u važne komunalne projekte Grada Bakra.