U Ravnoj Gori potpisan ugovor

Zaželi: Posao za 12 žena, pomoć za stotinjak korisnika

Marinko Krmpotić

Zaposlenice ravnogorskog Programa »Zaželi« s potpisnicima sporazuma i gostima / Foto M. KRMPOTIĆ

Zaposlenice ravnogorskog Programa »Zaželi« s potpisnicima sporazuma i gostima / Foto M. KRMPOTIĆ

U posljednjim trima godinama, koliko se »Zaželi« provodi u Ravnoj Gori, ta je Općina za potrebe ovog programa iskoristila 3 milijuna kunaRAVNA GORA  Nakon tri godine vrlo uspješne realizacije, program »Zaželi« nastavlja se na području Općine Ravna Gora novim jednogodišnjim ugovorom vrijednim 1,1 milijun kuna. Ugovor o nastavku ovog socijalnog programa u Ravnoj Gori jučer su potpisali načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka i Majda Burić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a svečanosti potpisivanja svjedočio je, uz žene zaposlene u ovom programu, i Gari Cappelli, saborski zastupnik i kandidat HDZ-a za župana Primorsko-goranske županije.Pojašnjavajući dosadašnje aktivnosti državna tajnica Burić napomenula je da je u posljednje tri godine Općina Ravna Gora za potrebe ovog programa iskoristila 3 milijuna kuna.


– Na državnoj razini riječ je o 1,7 milijardi kuna čime je zaposleno 13.000 žena koje se brinu o više od 70.000 korisnika i to u njihovim kućanstvima. Na području Primorsko-goranske županije program se realizira u 17 lokalnih samouprava te zapošljava oko 200 žena koje se brinu za oko 900 korisnika i korisnica, a dosad je na realizaciju utrošeno skoro 25 milijuna kuna. Posebno smo ponosni na ovaj projekt jer je izvorno hrvatski i nastao je u Ministarstvu rada u proljeće 2017. godine, podsjetila je Majda Burić.
Novi ugovor, rekla je Romana Mance, voditeljica ravnogorskog programa »Zaželi«, osigurava jednogodišnje zapošljavanje 12 žena koje će voditi brigu o stotinjak korisnika.


– Dosadašnja iskustva pokazuju da je riječ o sjajnom programu koji puno znači ženama koje i inače teško dolaze do posla, a isto tako i korisnicima, mahom starijim i nemoćnim ljudima kojima je pomoć itekako potrebna, rekla je voditeljica Mance naglasivši da su sve zaposlene žene uspješno kraju privele tečaj za njegovateljice organiziran pri Sveučilištu u Rijeci, čime su postale konkurentne na tržištu rada.


Zadovoljan nastavkom programa jest i načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, koji je zahvalio na dosadašnjoj potpori Vladi RH i državnoj tajnici Majdi Burić istaknuvši da vjeruje u kvalitetan nastavak ovog odlično prihvaćenog programa. Gari Cappelli naglasio je spremnost države, kao i Županije nakon što je on preuzme, u ulaganja vezana uz brigu o najstarijem dijelu stanovništva i to od ovakvih programa, ali i izgradnje i uređenja domova za starije osobe.


– No to će biti samo jedan segment našeg rada. Naglasak ćemo staviti na gospodarski i turistički razvoj jer se na tim područjima može stvarati zarada od koje će onda biti moguća i veća izdvajanja za zdravstveni i socijalni sustav, one društvene sustave koji su najvažniji ljudima treće životne dobi, rekao je Cappelli.