STARA SUŠICA

Završila prva Zimska škola kreativnog pisanja: ‘U ovom okruženju stihove bi pisali i oni koji nisu pjesnici’

Marinko Krmpotić

Radionicu nazvanu Raspisivanje vodila je književnica Ivana Bodrožić, Proznom radionicom upravljao je riječki čarobnjak riječi Enver Krivac, a o poeziji je brigu vodila pjesnikinja Olja Savičević IvančevićSTARA SUŠICA – Prva Zimska škola kreativnog pisanja koja je kraju privedena u nedjelju pun je pogodak i nastojat će biti pretvorena u tradiciju, zaključak je koji smo čuli od svih sudionika s kojima smo razgovarali u okružju atraktivnog starosušičkog romantičnog dvorca koji je, nakon desetak uspješnih ljetnih škola pisanja, ugostio i prvu zimsku. Najzaslužnija za tu ideju je voditeljica CeKaPe-a Sanja Vučković koja ističe da je bilo samo pitanje vremena kad će nakon ljetne zaživjeti i zimska poduka pisanja.


– Gotovo pri svakom rastanku od ljetne škole uvijek se na kraju dogode suze i želja da se što prije nađemo. Baš stoga mi smo se već nosili mišlju o organiziranju zimske škole, uvažavajući pritom činjenicu da je Gorski kotar ljeti jedna, a zimi druga priča. Upravo zato za prvo izdanje Zimske škole kreativnog pisanja odlučili smo se ne za puni tjedan rada, već samo četiri dana – od srijede o nedjelje – ali nešto jačeg intenziteta, odnosno dva puta po tri sata dnevno. Odluke su se pokazale odličnima, radilo se izuzetno dobro i već sada je jasno da ćemo i narednu godinu ići u organizaciju – govori Sanja Vučković koja posebno ističe da su ogromne zasluge za uspjeh u domaćim ljudima koji rade u dvorcu i koji ih tako lijepo primaju da se zaista svi osjećaju kao kod kuće zbog njihove gostoljubivosti i topline na koju naiđu.


Rad u tri radionice


Prvo izdanje Zimske škole donijelo je rad u tri radionice. Radionicu nazvanu Raspisivanje vodila je trenutačno jedna od ponajboljih književnica s ovih prostora Ivana Bodrožić. Proznom radionicom upravljao je riječki čarobnjak riječi Enver Krivac, a o poeziji je brigu vodila priznata i poznata pjesnikinja Olja Savičević Ivančević po čijem mišljenju je ovaj prvi zimski pokušaj vrlo uspješan.
– Radilo se iznimno intenzivno, a sretna sam što je moja grupa sastavljena od ljudi iz različiih dijelova svijeta – Zagreba, Beograda, Berlina, Pule, Zadra – i generacijski je različita. Radili smo odlično, a uvjeti su bili izvrsni, kao i obično tu u Staroj Sušici koja zaista ima ono nešto što motivira na književni rad – rekla je Olja Savičević Ivančević.


Prvi je put ne samo na Zimskoj radionici, već na višednevnoj kreativnoj školi pisanja Zagrepčanka Vlasta Paulić čiji su dojmovi izvanredni.
– Već prvog dana shvatila sam da ću na ljeto doći opet. Radi se jako intenzivno i to u svojevrsnoj izolaciji, ali u prekrasnom prostoru gdje je ta izdvojenost u osnovi pozitivna i motivira nas na rad pa mislim da je svatko od nas u ovih nekoliko dana napravio daleko više no što je očekivao i nadao se. Drugo što mi se baš jako dopalo je suradnja i želja da se pomogne. Nema tu, što je jako dobro, nikakve kompetitivnosti, već samo želja da svi što više naučimo i što bolje radimo – rekla je Vlasta Paulić, a njene krajnje pozitivne dojmove dijeli i mladi Puležan Nikola Dubroja koji je radio u grupi poezije.


Pejzaži i priroda


– Ovo je nešto najljepše što sam si priuštio u životu. Ovi pejzaži i priroda općenito zaista moćno djeluju na proces stvaranja, a kad se tome doda i odličan rad naših voditelja, onda to dovodi do rezultata zbog kojih je svatko od nas baš presretan. Naravno, već sada sam donio odluku da se prijavim i na Ljetnu školu jer ovo iskustvo ovdje zaista je izuzetno dobro – rekao je Dubroja, a o mogućnosti ponavljanja ovih iskustava govori i Davor Fadić, Zadranin koji živi i radi u Berlinu.


– Književnost me odavno zanima, a iako živim u Njemačkoj, pisati mogu ipak samo na hrvatskom jeziku pa sam, kod sam vidio poziv na internetu, odmah odlučio doći. I mogu reći – čarobno je! Mislim da bi u ovakvom okruženju stihove počeli pisati i oni koji nisu pjesnici. Ovdje stečena iskustva dala su mi strašnu motivaciju i poticaj da nastavim raditi te da puno više vjerujem u sebe pa i stoga smatram da je jako dobro što sam došao – rekao je Fadić.


Saša Ilić među gostima


Među gostima, a u budućnosti možda i kao predavač, bio je i beogradski književnik Saša Ilić koji je prvi put nazočio jednoj školi kreativnog pisanja CeKaPe-a.


– Prvi sam put i u Gorskom kotaru i oduševljen sam i ovakvim oblikom književne poduke, kao i ovim divnim krajolicima. Predstavio sam kao gost svoj poljednji roman »Pas i kontrabas« koji je objavljen u Hrvatskoj, a nadam se da ću već u ljeto ove godine opet doći ovamo i to kao voditelj jedne od radionica – rekao je Ilić.