Stanovnici sami prionuli rješavanju problema

Volonterska akcija ‘zakrpala’ uništenu cestu Rogi – Kupjak

Danijela Pleše

Volonterska ekipa

Volonterska ekipa

Velik je problem što je cesta nerazvrstana te pripada dvjema lokalnim samoupravama, ističu entuzijasati iz mjesta RogiKUPJAK  Istinitost stihova dječjeg hita prema kojemu »kad se male ruke slože, sve se može« potvrdila je nedavno grupa entuzijasta koji su se okupili kako bi sami popravili dio ceste Rogi – Kupjak. Riječ je o cesti koja pripada dvjema lokalnim samoupravama, pa ne čudi što je ponekad teško pronaći »zajednički jezik« kad su u pitanju liste prioriteta. Upravo zato, kao jedna od ideja rješenja ovog problema spominje se i intervencija Primorsko-goranske županije. No dok se rješenje još uvijek očekuje, mještani su odlučili pomoći – sami sebi.– Rodom sam iz Rogi, moj je otac rođen tamo, stoga sam i ja emotivno vezana za ovo mjesto do kojeg je koji put zbog stanja prometnice teže doći. Na ideju da učinimo nešto došlo je nas nekoliko koji smo najčešće ondje. Cesta je zaista puna rupa i kanala te je sve teže voziti do naših kuća, a ipak se radi o duljini od 5 kilometara, govori nam Ivana Klobučar te dodaje da prema njihovu mišljenju cestu najviše oštećuje Šumarija prilikom vuče trupaca kamionima i traktorima, baš kao i obilne kiše koje oštećuju već razrovanu cestu.


– Na radnoj akciji, što smo je sami inicirali, okupilo se 11 osoba, od čega su dvije iz mjesta Rogi, a ostali su iz Rijeke, no vikendom, a ponekad i na više dana dolaze ovdje, govori Ivana Klobučar i napominje da ih većina u Rogima ima vrtove, njive, starine koje održavaju.
Naime, Rogi trenutačno broje sedam stalnih stanovnika, a ovi povremeni brzo su se dogovorili tko će što raditi. Nakon kratkog dogovora ispred Zadružnog doma, muški članovi ekipe rasporedili su se na različitim dionicama i kopali odvodne kanale, dok je ženski dio ove volonterske ekipe bio zadužen za »krpanje« rupa u kanalima pijeskom i kamenjem.
– Nekih popravaka na ovoj je cesti već bilo, no, nažalost, ne može to biti dugog vijeka. Velik je problem što je cesta nerazvrstana te pripada dvjema lokalnim samoupravama. Već je i načelnik Općine Skrad Damir Grgurić bio organizirao određene količine pijeska, na čemu smo mu jako zahvalni, ali zbog vremenskih i ostalih uvjeta cesta se brzo uništi. Plan nam je na nekoliko adresa ponovno zamoliti za pomoć, a sve kako bismo pronašli rješenje ovog problema. Do tada smo, eto, mi proveli malu, ali srčanu radnu akciju, zaključila je Ivana Klobučar.