Pravi zimski dan

VIDEO Pao je prvi snijeg ove jeseni! U Begovom Razdolju se zadržao na tlu, ima ga i na Velebitu

Edi Prodan

Foto Bojan Franciskovic / Mrkopalj FB page / arhiva NL

Foto Bojan Franciskovic / Mrkopalj FB page / arhiva NL

Ne radi se ipak o neuobičajenoj pojavi za početak listopada, a lani je prvi jesenski snijeg pao i ranije. Bilo je to 26. rujna, zabijelio se Platak, a snijega je bilo i na VelebituNaviknimo se, ako već nismo. I dok se proteklog vikenda nemali broj ljudi sunčao i kupao u moru, a temperatura zraka dosezala 25, more oko 21 stupanj Celzijusov, današnji dan pokazao nam je – klasično zimsko lice.


Olujna na trenutke i orkanska bura pozatvarala je prometnice, a dok je temperatura u Rijeci ipak opstajala na oko 15 stupnjeva, prelaskom Gornjeg Jelenja ulazilo se u nisku naoblaku i temperature koje nisu prelazile pet stupnjeva. S obzirom da je u kasnijim satima subote bilo i malo padalina, nedjeljno jutro je na području Begovog Razdolja pokazalo – centimetar snijega.


– Sniježilo je uglavnom na visinama iznad tisuću metara. Na Zavižanu i u pojedinim dijelovima Gorskog kotara, posebno na području Mrkoplja i Begovog Razdolja bilo je malo snijega koji se uglavnom ne zadržava na još uvijek toplom tlu. Ono što slijedi je noć s nedjelje na ponedjeljak koja će sigurno donijeti novi snijeg. Na Zavižanu bi ga moglo biti čak desetak centimetara, padat će i u Gorskom kotaru, ali sasvim malo tako da je upitno koliko će ga se primjerice na području Begova Razdolja, Mrkoplja ili Parga zadržati, istaknula nam je Josipa Kuzmić, dežurna meteorologinja u DHMZ-ovoj Područnoj meteorološkoj službi Rijeka, inače voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju.
Najava ranog snijega nije baš sve zabrinula. Turistički radnici Gorskog kotara, posebno oni u mjestima sa skijaškom infrastrukturom s radošću dočekuju snježnu zimu.
– Ne, ne zadržava se, malo ga je i palo, nešto je ostalo na području Begova Razdolja. Ovog smo vikenda imali grupu posjetitelja, riječ je bila o terenskoj nastavi, a ovakva najava jake zime nama se u svakom slučaju – dopada. Bude li snijega, Mrkopalj i Čelimbaša su spremni, istaknula nam je Helena Crnković, voditeljica Hostela Skijaški dom u Mrkoplju.


Klimu smo dakle poremetili. Nema onih finih prijelaza u kojima bi se jesen, posebno listopad, nametala fantastičnim koloritima i sasvim ugodnim temperaturama, prvim dugim rukavima, laganim jaknama. Nema više! Klimu smo doveli do krajnosti, do frapantne činjenice da u istom tjednu koristimo kupaće kostime i – skafandere.