Veze prirode

Uređenje prirodne atrakcije: Kamačnik je sada zaštićeniji, čišći i atraktivniji za turiste

Marinko Krmpotić

Foto Grad Vrbovsko

Foto Grad Vrbovsko

Grad je realizirao sve planirano pa je, u suradnji s biolozima, razina zaštite prirode na području zaštićenog krajobraza Kamačnik podignuta na višu razinu, iz izvora je izvučeno 30 m� trupaca, a dobili su i 10 tableta i troje virtualnih naočala, rečeno je na završnoj prezentaciji projektaKad krajem idućeg mjeseca službeno bude zaključen slovensko-hrvatski projekt Veze prirode, u Gradu Vrbovskom bit će zadovoljni ostvarenim jer je realizirano sve što je planirano, a to znači da je razina zaštite prirode na području zaštićenog krajobraza Kamačnik podignuta na višu razinu, a uz to je to mnogima sve privlačnije područje postalo i turistički zanimljivije i bliže sve brojnijim posjetiteljima.


Ovakav se dojam nameće nakon jučer u Kinu Vrbovsko održane završne prezentacije spomenutog projekta o kojem je osnovne podatke rekla Tanja Kušić, djelatnica Grada Vrbovsko zadužena za turizam.


– Projekt Veze prirode dio je programa Interreg V-a Slovenija-Hrvatska i financiran je iz sredstava EU fondova, a u njega je uključeno sedam partnera – Općina Grosuplje kao glavni partner te Općina Rogaška Slatina, Nacionalni park »Risnjak«, Grad Vrbovsko, Udruga Hyla, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije te Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode.
Projekt je službeno pokrenut 1. rujna 2019. godine, a kraju će biti priveden 28. veljače ove, 2021. godine – rekla je Kušić, a dio aktivnosti tog projekta potom je predstavila Ivana Burić iz zagrebačke udruge Hyla, istaknuvši kako je temeljni cilj projekta bila zaštita prirodne bioraznolikosti te životinjskih i biljnih vrsta koje ne poznaju granice među državama:


Prolazi za žabe


– Primjer za to su rijeke Kupa i Sutla, rijeke koja jednim svojim dijelom čine granicu između Hrvatske i Slovenije i na njima je nužna zajednička aktivnost vezana uz zaštitu prirode. U suradnji sa slovenskim partnerima mi smo na brojnim lokacijama uz te rijeke proveli analizu stanja, konkretne poslove zaštite te izradili i plan daljnjih aktivnosti.


Istraživali smo, primjerice, vidru, kornjaše, leptire, vodozemce i ribe, a uz analizu trenutačnog stanja broja tih vrsta, rađeni su i prijedlozi o načinima na koje se može pomoći opstanku i razvoju tih vrsta.


Tako smo, primjerice, odredili vrijeme kad je uz te rijeke najpogodnije kositi kako se ne bi ugrožavao optanak nekih vrsta, izdvojen je i dio stabala koje se baš zbog biološke raznolikosti ne smije rušiti idućih 50 godina, uređeni su prolazi za žabe ispod prometnica kako ne bi stradale od vozila, a jako puno posla učinjeno je i čišćenjem izvora Kupe i Kamačnika čime je poboljšana protočnost vode, što je bitno za biljne i životinjske vrste uz te lokacije – rekla je Burić, napomenuvši kako su neka od istraživanja, ponajprije ona vezana uz leptire, dovela i do otkrića nekoliko novih vrsta, ponajprije na području NP-a Risnjak.


O doprinosu Grada Vrbovskog realizaciji ovog projekta govorio je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić rekavši kako je ukupan projekt vrijedan 2,5 milijuna eura, a na Grad Vrbovsko od te se svote odnosilo 200.000 eura.


Očišćen izvor


– Mi smo do sada obavili sve planirano i na to utrošili 1,25 milijuna kuna, od kojih će nam 85 posto biti vraćeno, odnosno uplaćeno iz EU fondova. U projekt smo ušli vrlo rado jer je od početka bilo jasno kako je to dobra prilika za poboljšanje zaštite okoliša nama vrlo vrijednog zaštićenog područja Kamačnika koji postaje sve zanimljiviji posjetiteljima.


Upravo kroz ovaj projekt i suradnju s biolozima jasno je rečeno što treba, a što ne treba raditi kako bi se taj prostor čuvao i zaštitio, a istodobno i ponudio potencijalnim posjetiteljima za uživanje i odmor.


Grad Vrbovsko u područje Kamačnika ulaže intenzivno od 2013. godine izgradnjom infrastrukture (struja, voda, cesta, šetnice, restoran…), a ovaj je projekt pružio priliku nastavka tih ulaganja jer je, primjerice, čišćenjem izvora Kamačnika učinjen zaista veliki posao kroz koji je iz izvora izvučeno trideset prostornih metara srušenih tabala.


Još je bitnije da smo u sklopu ovog projekta osigurali korištenje deset tableta i troje virtualnih naočala koje pružaju odličan uvid u ljepote Kamačnika, a idealne su za one (stariji ljudi, djeca, invalidi…) koji teško ili nikako ne mogu proći 3,5 km staze od restorana pa do izvora Kamačnika – rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.


Odlično posjećeno predavanje


Završna radionica projekta Veze prirode bila je – naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i odredbi – odlično posjećena, a jedan od razloga svakako je bilo i završno predavanje »Vrtlarenje u skladu s prirodom – dobre organske tehnike«, koje je održala Silvija Kolar Fodor, predstavnica Udruge »Biovrt – u skladu s pirodom«, ponudivši brojnim vrbovščanskim ljubiteljima vrtlarenja niz zanimljivih podataka i savjeta.