Dijana Iva Sesartić

Ugledna hrvatska kiparica u kući na samom kraju Delnica napravila je skulpturu medvjedice, posjetili smo ju

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Izrađena je tzv. land art tehnikom od grana, kore i ostalih ostataka drva pronađenih u šumi, a autorica je ugledna hrvatska kiparica Dijana Iva Sesartić koja je puna tri tjedna boravila kod obitelji KezeleU velikom i lijepom vrtu obitelji Kezele, u kući na samom kraju Delnica, posljednjoj prije izletišta Potok, od ovog ljeta »kuću čuva« prekrasna skulptura polarne medvjedice i njenog mladunca.


Izrađena je tzv. land art tehnikom od grana, kore i ostalih ostataka drva pronađenih u šumi, a autorica je ugledna hrvatska kiparica Dijana Iva Sesartić koja je puna tri tjedna boravila kod obitelji Kezele i marljivo radila na skulpturi koju je nazvala – Vita.


Zašto, pitamo.
– Za ime je zaslužna moja prijateljica, profesorica arheologije Narcisa Bolšec Ferri koja je, nakon što je vidjela skulpturu i čula što sam željela, predložila ovu latinsku riječ za život, riječ kojom smo imenovale i našu medvjedicu i cijelu skulpturu kako bismo poslali poruku o kompleksnosti opstanka života na zemlji u ovom trenutku, rekla nam je umjetnica.


Ritam rada


Rado nam je odgovorila i na pitanje otkud jedna zagrebačka Solinjanka u Delnicama.– Ponekad se u životu spoje lijepe stvari i baš to mi se ovog ljeta dogodilo. Naime, obožavam šumu i želja mi je već dugo bila doći u Gorski kotar, a da stvar bude još i bolja, dobila sam u Gorskom kotaru i mogućnosti raditi! I to u tehnici land arta koja me u posljednje vrijeme jako privlači.


Naime, javila mi se obitelj Kezele koja je u svom vrtu željela imati skulpturu medvjeda. Moja je pak želja bila ne napraviti goranskog, već polarnog medvjeda, ponajprije stoga jer su oni simboli opasne i, rekla bih, gotovo pa krajnje ugroženosti prirode, uglavnom od strane čovjeka.Brzo smo se dogovorili i počela sam raditi. Tri sam puna tjedno boravila i radila kod obitelji Kezele. Svaki sam dan, čak i kad je bila kiša, išla u šumu te potom radila na skulpturi u vrtu.


Ritam rada je bio takav da bismo između devet i deset sati ujutro odlazili u šumu te nabavljali materijal na kojem sam ja zatim radila, govori Dijana Iva.Ističe posebnost ovog rada.


– U više od dvadeset godina bavljenja kiparstvom prvi sam put imala stopostotnu potporu domaćina i to u svakom trenutku rada i boravka.


Gospođa Anica, njen suprug Ivica i sin Marino bili su mi u svakom trenutku na raspolaganju – išli su sa mnom u šumu skupljati grane i koru od koje sam gradila skulpturu, pomagali pri izgradnji vrlo teške i složene konstrukcije, dali pomoć u alatu i radu…Ma, prvi put sam imala baš ogromnu pomoć u izradi onog što sam željela i malo je reći da sam oduševljena. Pomagali su i drugi, dio suhe kore smo našli u jednoj drvnoj industriji, pomogli su nam i šumari…


Zato mislim da je zbog sve te silne pozitivne energije i Vita sa svojim malim medvjedićem ispala odlično, govori Dijana Iva Sesartić.


Moćna skulptura


Iako je građena od grana drveća, kore i ostalih ostataka drveta, Vita teži, govori nam Dijana Iva, između 300 i 500 kilograma.– Zaista mi je teško reći točnu težinu, ali unutarnja konstrukcija koja sve drži vrlo je teška, čvrsta i dobro povezana. Koristili smo jelu i bukvu, a dijelove skulpture lijepili smo bitumenskim ljepilima i sprejevima koji su kompatibilni s drvom.


Ako ne bude ekstremnih vremenskih prilika, ova bi skulptura mogla u ovom obliku izdržati desetak godina. Naravno, njen vijek trajanja mogao bi biti i puno dulji kad bi bila izlivena u bronci ili aluminiju, rekla je Dijana Iva Sesartić.Njena domaćica Anica Kezele pojasnila nam je kako je došla na ideju o angažiranju umjetnice.


– Ivu Dijanu upoznala sam preko nevjeste Maje i vidjevši kako izvrsne skulpture izrađuje, poželjela sam da i nama nešto napravi.


Ona je predložila da to bude vani, u dvorištu naše kuće. I tako je krenulo. Ja sam željela skulpturu medvjedice, a mislila sam da će je oblikovati iz debla.No, Dijana Iva imala je svoju ideju, predložila je land art izradu od ostataka drva u šumi. Prihvatila sam i sad sam jako zadovoljna jer je zaista riječ o prekrasnoj skulpturi koja djeluje moćno, uvjerljivo te dodatno ukrašava ovaj naš lijepi vrt.


Planiramo da tu i ostane, djelomično i stoga jer je vrlo teška, ali i zato što se divno uklapa u ovaj prostor. Budući da je naša kuća istodobno i kuća za odmor, odnosno imamo apartmane, sigurna sam da će svaki naš gost uživati, a omogućit ćemo i drugima – posebno djeci – da nas posjete i vide ovu divnu skulpturu, rekla je Anica Kezele.