Zadnji put uz granicu

U zelenom srcu Hrvatske: Bicikliranje, plivanje Kupom i pješačenje

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆLOKVE – BROD NA KUPI – U prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima jučer se na goranskom području bicikliralo i plivalo uzvodno, a danas će se i pješačiti.


Naravno, to je samo dio organiziranih aktivnosti zabilježenih jučer u zelenom srcu Hrvatske, aktivnosti koje su ipak podnošljivije temperature od onih uz obalu, omogućile opuštanje i odmor uz svježinu goranskih šuma i rijeka.


Biciklom oko jezera


Prvi su krenuli biciklisti, njih oko 150-ak, koji su jučer bili dio tradicionalne lokvarske priredbe Biciklom oko jezera koju su organizirali vrijedni članovi Biciklističkog kuba Lokve i Općina Lokve. Start je bio kod Starog motela, a dvadesetak kilometara duga staza mogla je, po vlastitom izboru, biti i kraća jer nitko nikoga nije tjerao da je prijeđe u cijelosti. Nakon što su prešli branu Lokvarskog jezera, svi sudionici imali su ne dug, ali prilično ozbiljan uspon nakon kojeg je staza skretala u šumu pa oko cijelog jezera natrag do Starog motela.
I dok su biciklisti uza se imali gustu šumu zahvaljujući kojoj je najveći dio staze bio prekriven božanstvenim hladom, dotle su sudionici 18. plivačkog mitinga Kupom uzvodno osvježenje ponajprije pronalazili u Kupi i njezinih, za goranske prilike, vrlo visokih 24 do 25 stupnjeva Celzija. No, i to je bilo bolje od žestokih 32 ili 33 stupnja Celzija koliko je vladalo vani. Baš zato dobro je bilo baciti se u Kupu i uživati, a oni razvijenijeg sportskog duha spremni su bili i za natjecanje, i to u čak četiri discipline – plivanju uzvodno na 25 metara, plivanju u paru roditelj – dijete, plivanju s bakljom te mini maratonu u dužini od 500 metara.


Foto: M. KRMPOTIĆ


Film »Žica«


Miting je, kao i sve dosadanšje, organizirala Udruga za sport i turizam »Kupa« čiji je predsjednik Davorin Klobučar u pozdravnoj riječi s radošću najavio kako je ovo posljednji susret ove vrste na šengenskoj granici.


– Od 1. siječnja tzv. šengenska granica seli južnije pa ćemo mi iduće godine za devetnaesto izdanje prirediti »desant« padobranaca sa zastavama Hrvatske, Slovenije i EU-a te koncertom, nadamo se, grupe Gustafi, najavio je Klubučar ne propustivši priliku pozdraviti čin uklanjanja neprirodne prepreke, žice koja posljednjih sedam godina dijeli granicu Hrvatske i Slovenije.


Biciklom oko jezara


Baš o toj žici u večernjim je satima prikazan i dokumentarni film »Žica« kojim je njegova autorica Tiha Gudac iznijela svoje viđenje ovog ružnog oblika razdvajanja.